counter

Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί

Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί

Στο επίκεντρο όλες οι εκκρεμμότητες για την αξιολόγηση (ΦΠΑ, τράπεζες, κόκκινα δάνεια, Ασφαλιστικό κα). Απόψε το κρίσιμο EWG, "χλωμή" η έγκριση για την δόση των 2 δις. Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα πραγματοποιήσει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, επίσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ.

Πρόκειται για επίσκεψη προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί προ εβδομάδων, η οποία ανεβλήθη διότι πέθανε η μητέρα του Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα απο όπου εξαρτάται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατ΄ επέκταση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία κατατίθεται σήμερα νομοσχέδιο στην Βουλή.

“Χλωμή" η εκταμίευση των 2 δις

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που συνδέεται με την εκταμίευση των 2 δις, η κ. Μπράιτχαρντ επανέλαβε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος» και πως η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα».

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά την οποία οι βοηθοί των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, σύμφωνα με πλληροφορίες, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης, δεν αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση.

 

Παραμένουν τα μεγάλα "αγκάθια"

Αν δεν εκταμιευθεί άμεσα η δόση των 2 δις ευρώ, αναμενονται σημαντικές καθυστερήσεις σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το "καυτό" ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 Η Κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει το πακέτο των 48 προαπαιτούμενων, επιδιώκοντας την κατάθεση εντός της ημέρας δύο νομοσχεδίων που θα ρυθμίζουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

 

Ωστόσο, παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα τα οποία αναζητούνται σε τέλη κυκλοφορίας, ιδιωτικά ΚΤΕΟ ακόμη και στα ...διόδια, ενώ μείζον παραμένει το συνδεδεμένο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών ακινήτων, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και στις αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Ακόμη ένα κόμα ζήτημα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση είναι αυτό του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, μετά και από τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

Διαβάστε περισσότερα στο antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR