counter

"Πέρασε" από τη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο

"Πέρασε" από τη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο
"Πέρασε" από τη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο

Βουλή

Με 154 «ναι» επί της αρχής "πέρασε", λίγο μετά τη 01.00, από την Ολομέλεια της Βουλής, το Πολυνομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, μετά την κοινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί 7 άρθρων (1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 21), που ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Όχι» είπαν οι 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε δικαιολογημένα η Βασιλική Κατριβάνου. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν και πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα οι βουλευτές της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και Άννα Καραμανλή, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης και από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ, αποτέλεσε στην ουσία την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση, αφού με το περιεχόμενο των άρθρων διαφώνησαν εξ αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως και ο Νίκος Νικολόπουλος, παρά το ότι ψήφισε «ναι» επί της αρχής, καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13, 21 γιατί, όπως είχε αναφέρει, σωρεύουν αβάσταχτα βάρη για τους πολίτες.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για τη φορολογία, την υγεία, το ΤΑΙΠΕΔ, την ενέργεια και το ασφαλιστικό. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του κουαρτέτου, θα διαμορφωθεί ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα και φορολογικές επιβαρύνσεις διαψεύστηκε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δύσκολα μέτρα "τα οποία όμως γνωρίζαμε όλοι από τον Αύγουστο και πως τα γνώριζαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι όταν ψηφίζατε μαζί μας τη συμφωνία".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υφάρπαξε την ψήφο του λαού», και όπως είπε, αντίθετα από ότι του υποσχέθηκε κανένα μέτρο με πρόσημο κοινωνικό ή αναπτυξιακό δεν έφερε, «και αυτό δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία, με την οποία παρατείνεται κατά ένα έτος η δυνατότητα του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο σε όσες υποθέσεις έχουν ήδη εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες ή εκδοθούν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR