counter

Ένας χρόνος χωρίς τον Αντώνη Βαρδή

Ένας χρόνος χωρίς τον Αντώνη Βαρδή
Ένας χρόνος χωρίς τον Αντώνη Βαρδή

Aπό τη Νάνσυ Μητροπούλου

Τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο φεύγει από τη ζωή ο Αντώνης Βαρδής. Ο Αντώνης Βαρδής «έσβησε» στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών σε ηλικία 66 ετών αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία διαδρομή στο χώρο του ελληνικού πενταγράμμου. Η πορεία του στην ελληνική μουσική γεμάτη από επιτυχίες που τραγούδησε αλλά και συνέθεσε.

Σε ηλικία έξι ετών γνωρίζει τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαιωάννου, τον Γιώργο Ζαμπέτα στο "Φαληρικό" όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά. Το 1954 δούλεψε δίπλα στον συνθέτη Μανώλη Χιώτη, στη "Γωνιά της Αθήνας" στην Πλάκα.

Στο τέλος του 1965, σε ηλικία μόλις 17 ετών μαζί με φίλους του δημιούργησε το συγκρότημα "VICKINGS". Από το 1969-1981 δούλεψε σε μπουάτ της Πλάκας ως μουσικός δίπλα σε σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Μάνο Λοΐζο, Νίκο Ξυλούρη, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίζα Κωχ, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά. 

Είχε συνεργαστεί ακόμα με τους: Στέλιο Καζαντζίδη, Γιάννη Πουλόπουλο, Γιάννη Πάριο, Λίτσα Διαμάντη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άννα Βίσση, Χ .& Π .Κατσιμίχα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αντώνη Ρέμο, Σταμάτη Γονίδη, Μανώλη Λιδάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Μαραγκόζη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Ελένη Δήμου, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Βιτάλη, Σάκη Ρουβά, Πασχάλη Τερζή, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου και με το γιο του Γιάννη Βαρδή αλλά και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες. Άλλη μια στιγμή της καριέρας του Αντώνη Βαρδή ήταν η συμμετοχή του σε ρόλο κριτή στο Fame Story 1, το Σεπτέμβριο του 2002.

Ο Αντώνης Βαρδής είχε δηλώσει για την καριέρα του στο musiccorner.gr το 2010: «Υπάρχει η διάθεση να είμαι μέσα στα πράγματα και γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι. Με διάφορους τρόπους. Άλλοτε δίνοντας κάποια τραγούδια σε πολύ νεότερους από εμένα, που μπορούν να τα υποστηρίξουν καλύτερα, όπως για παράδειγμα στο γιο μου το «Άμα δεις τα παιδιά», τραγούδι που δεν μπορούσα να το υποστηρίξω εγώ λόγω της ηλικίας μου. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί είχα από μικρός πολλά ακούσματα. Πιτσιρικάς έπαιζα με ένα συγκρότημα, τους Vikings. Παίζαμε ξένο ρεπερτόριο διαφόρων συγκροτημάτων. Μου άρεσαν πάρα πολύ όμως και τα λαϊκά τραγούδια, άκουγα πολύ Καζαντζίδη, Αγγελόπουλο, Μπιθικώτση, Γαβαλά.Συνθέτες καλούς. Κι έτσι όταν κάποια στιγμή άρχισα να γράφω τραγούδια μου βγήκε και ο μοντέρνος ήχος και ο πιο λαϊκός και η μπαλάντα. Ένας λόγος λοιπόν που κατάφερα να προσαρμόζομαι στις εποχές και να παραμένω στο χώρο ήταν που λόγω ακουσμάτων μπορούσα να παίζω πατώντας με το ένα πόδι στα πιο λαϊκά και με το άλλο στα πιο δυτικότροπα κομμάτια. (…) Μπορεί να είναι το επάγγελμά μου η μουσική και να ζω από αυτή, αλλά επειδή ξεκίνησα σαν ερασιτέχνης, χωρίς να στοχεύω στο να βγάζω χρήματα, εξακολουθεί να γεμίζει η ψυχή μου όποτε γράφω κάποιο τραγούδι. Και ειδικά όταν αυτά τα τραγούδια αγαπηθούν και από τον κόσμο, είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος».

Η πρώτη συνεργασία με τον γιο του, Γιάννη, ήρθε το 1997. Τότε κυκλοφόρησε το album του Αντώνη Βαρδή «Οικογενειακή υπόθεση» όπου περιλαμβάνεται το ομώνυμο ντουέτο με το Γιάννη Βαρδή. Η σχέση Αντώνη και Γιάννη Βαρδή μπορεί να πέρασε από διακυμάνσεις και η επικοινωνία πατέρα και γιου να αντιμετώπιζε κατά καιρούς μικρά εμπόδια, ωστόσο η μεγάλη αγάπη που τους συνέδεε παρέμεινε ακέραια και ο Γιάννης Βαρδής ήταν ο άνθρωπος που στάθηκε στο πλευρό του πατέρα του καθ’όλη τη διάρκεια της προσωπικής του μάχης με τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Ο Αντώνης Βαρδής ήταν ένας άνθρωπος που λάτρεψε τη μουσική χαρίζοντάς της επιτυχίες που τη σημάδεψαν για πάντα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR