counter

Μεγαλύτερο το «μαχαίρι» στις συντάξεις από Σεπτέμβριο

Μεγαλύτερο το «μαχαίρι» στις συντάξεις από Σεπτέμβριο
Μεγαλύτερο το «μαχαίρι» στις συντάξεις από Σεπτέμβριο

συντάξεις

Συνεχείς θα είναι οι μειώσεις στις συντάξεις για ένα τρίμηνο μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδρομική κράτηση της αυξημένης εισφοράς ασθενείας που ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Χθες οι συνταξιούχοι είδαν τα χρήματά τους «κουτσουρεμένα» σε  σύγκριση με αυτά που λάμβαναν κι αυτό γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ΕΟΠΠΥ σε ποσοστό 2% για τις κύριες συντάξεις και κατά 6% για τις επικουρικές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και σε ρεπορτάζ του ο Ελέυθερος Τύπος,  2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έχουν μειώσεις κάθε μήνα ως τον Δεκέμβριο, καθώς η αυξημένη εισφορά 6% που πλήρωσαν για ασθένεια, ήταν μόνο για τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι οποίες θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η εισφορά στην κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται επί του αρχικού ποσού δηλαδή επί της σύνταξης που είχαν οι δικαιούχοι στις 31/12/2009, πριν επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου. Στη συνέχεια το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα, δηλαδή θα μπαίνει το 2% σε σύνταξη 2.000 ευρώ και τα 40 ευρώ της μείωσης που προκύπτει από την εισφορά αυτή, θα αφαιρούνται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στις επικουρικές η μείωση 6% επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά δηλαδή στις συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι μετά από όλες τις περικοπές.

Η εισφορά ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, αλλά από τις αποδοχές των συνταξιούχων έγινε η κράτηση μόνο για ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι η εισφορά που αναλογεί στους μήνες και στις συντάξεις Ιουλίου και Αυγούστου, θα κρατηθεί από τις συντάξεις των επόμενων τριών μηνών, καθώς το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να σπάσει τις αναδρομικές κρατήσεις σε τρεις δόσεις.

Πηγή antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR