counter

Η συζήτηση και η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Η συζήτηση και η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή
Η συζήτηση και η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Βουλή

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την συμφωνία με τους εταίρους.

Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα και η ψηφοφορία για την έγκριση του τρίτου μνημονίου, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 7 το πρωί.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από νωρίς το απόγευμα, όταν η κυβέρνηση κατέθεσε δύο τροπολογίες,με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να πρωταγωνιστεί σε μία σειρά αντεγκλήσεων επί της διαδικασίας.

Η κα Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το «βουνό», όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

Λίγο μετά τις 22:30 ξεκίνησε η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου αν και πλειοψήφησε η πρόταση για άμεση έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, με 10 ψήφους επί 20 παρόντων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε ζήτημα απόλυτης πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει εκ νέου η διαδικασία. Η ψηφοφορία επαναλήφθηκε και τη λύση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος άλλαξε την αρχική του τοποθέτηση και έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την ολομέλεια και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 7 το πρωί.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως στο Eurogroup της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα , τη δανειακή σύμβαση και την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο - γέφυρα, είπε ο κ.Τσακαλώτος και τα ξένα κοινοβούλια με πρώτους του Φιλανδούς δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.

Για τις τροπολογίες ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων.

Αναπόφευκτη πάντως θεωρείται η επισημοποίηση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προαναγγέλλει την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και τις διαρροές στην ψηφοφορία να πληθαίνουν.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR