counter

Τι ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα;

Τι ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα;
Τι ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα;

ΤΡΟΙΚΑ

Νέο πακέτο προαπαιτούμενων καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος.

Οι πληροφορίες της Καθημερινής κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων ύψους 20 – 25 δις ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αρνούνται το ενδεχόμενο, ωστόσο το θέμα δεν έχει ακόμα κλείσει.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ζητά την εκταμίευση της δόσης των 20 – 25 δις, ώστε να καλυφθούν:

-  η λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δις ευρώ·

-  η κάλυψη των 7,16 δις ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο·

-  διάφορες άλλες λήξεις δανείων και χρέους, όπως, για παράδειγμα, το 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο·

-  η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ανέρχεται στα 10 δις ευρώ – βέβαια, το ποσό αυτό θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του ESM·

-  διάφορες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές του.

Την Παρασκεύη στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Ο στόχος για συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου παραμένει, όμως το ότι τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και δύσκολα, τον κάνουν να χαρακτηρίζεται ως «φιλόδοξος».

Η συνάντηση της Παρασκευής είχε διάρκεια έξι ωρών και σκοπό τη σύνταξη του νέου Μνημονίου. Για το σκοπό αυτόν οι δύο πλευρές έχουν λίγες μέρες πάνω από μια εβδομάδα για τον καταφέρουν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε μετά το τέλος της εξάωρης διαδικασίας ότι συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, όπως το πώς θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις, ώστε να μην υπάρχουν «παρεξηγήσεις ή διαφορές».

Όσο αφορά στην ουσία των ανοικτών θεμάτων, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα», αλλά «η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν χθες περιλαμβάνονταν:

-Το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με στόχο για το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2015, μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς δείχνουν ύφεση 2,5 – 3%, ενώ οι δανειστές «βλέπουν» έλλειμμα της τάξης του 1% αντί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται είτε να πετύχει έναν νέο στόχο, είτε να λάβει μέτρα ώστε να πιάσει τον φετινό στόχο. Πιθανότερο φαίνεται το πρώτο ενδεχόμενο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για επιστροφή του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 και την επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά ότι το ζήτημα είναι «πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018».

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο υπήρξε συνάντηση των θεσμών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το βασικό «συστατικό» για τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τα ζητήματα της επίτευξής είναι πολλά και αφορούν, ως επί το πλείστον, τον τρόπο και το ποσό που θα απαιτηθεί για να γίνει.

-Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημουσίου, ύψους 50 δις σε βάθος χρόνου θα πρέπει να δημιουργηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω του νέου Ταμείου, να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στον τομέα αυτόν το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα, αλλά κυρίως για το αν είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου των 50 δις.

Πηγή: antenna.gr

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR