counter

Το ντοκουμέντο με το plan B, η απάντηση Βαρουφάκη και οι αντιδράσεις

Το ντοκουμέντο με το plan B, η απάντηση Βαρουφάκη και οι αντιδράσεις
Το ντοκουμέντο με το plan B, η απάντηση Βαρουφάκη και οι αντιδράσεις

Βαρουφάκης

Μορφή χιονοστιβάδας, έχουν πάρει οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα μετά τη δημοσίευση του ηχητικού ντοκουμέντου από την ομιλία του τέως υπουργού, Γιάνη Βαρουφάκη, σε φόρουμ επενδυτών στις 16 Ιουλίου.

Το Official Monetary and Financial Institutions Forum έδωσε στη δημοσιότητα τη μαγνητοφωνημένη ομιλία με την έγκριση του κ. Βαρουφάκη.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο τέως υπουργός Οικονομικών ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων, ότι είχε πάρει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει την επεξεργασία του εναλλακτικού σχεδίου από τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου. Η δυσκολία ήταν να πάμε από τους πέντε ανθρώπους που το σχεδίαζαν στους 1.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Για αυτό χρειαζόμουν μια νέα εντολή, την οποία ποτέ δεν έλαβα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δημοσίευση του εν λόγω ηχητικού ντοκουμέντου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήρθε να προστεθεί στα επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Βαρουφάκης

Όλος αυτός ο θόρυβος «ανάγκασε» τον κ. Βαρουφάκη να απαντήσει με γραπτή ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε στο blog του. Ο τέως υπουργός χαρακτήρισε συκοφαντικά και ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο περίφημο plan B για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι ανάλογα σχέδια είχαν εκπονηθεί από ΕΚΤ, τράπεζες, την ΤτΕ, αλλά και χώρες της Ε.Ε και θα αποτελούσε ύψιστη ανευθυνότητα αν το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε ανάλογο σχέδιο.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και για μια ακόμη φορά επιτίθεται στα ΜΜΕ κάνοντας λόγο γα γενικευμένη παραπληροφόρηση. 

Γκαλμπρέιθ

Ο στενός συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη και διακεκριμένος οικονομολόγος, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, έσπευσε να τον υποστηρίξει και σε επίσης γραπτή ανακοίνωση του, υποστήριξε ότι η εκπόνηση του σχεδίου αποτελούσε μια μορφή άμυνας απέναντι στους δανειστές.

Ο κ. Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου διευκρινίζει πως στόχος του δεν ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ, αλλά η δυνατότητα απόκτησης ρευστότητας μέσω IOU σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν τη χώρα μας από το ευρώ.

Παράλληλα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο αυτό και διέψευσε πως βρισκόταν σε επαφή με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Μαξίμου

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί επίσημα σιγή ιχθύος και οι μόνες αναφορές στο ζήτημα προέρχονται από κύκλους του.

Οι κύκλοι αυτοί πάντως υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως ότι ο μοναδικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η όσο το δυνατόν  καλύτερη συμφωνία μέσα στο ευρώ και διευκρινίζουν πως αυτό που ζητήθηκε από την «ομάδα Βαρουφάκη» ήταν μια ενημέρωση για τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μάλιστα παραπέμπουν στην τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη δημόσια τηλεόραση, στην οποία είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, «ζητήθηκε και όφειλε να το πράξει, να υπάρχει ένα σχέδιο για τις επιπτώσεις, σε περίπτωση που ακραίοι κύκλοι ωθούσαν σε Grexit».

Για περισσότερες διευκρινίσεις παραπέμπουν στις απαντήσεις Βαρουφάκη και Γκαλμπρέιθ.

«Πυρ ομαδόν» από την Αντιπολίτευση

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για το εάν ήταν σε γνώση του το λεπτομερές εναλλακτικό σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα με δημιουργία παρατραπεζικού συστήματος, υπεξαίρεση δημόσιου υλικού και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, ζητούν 24 βουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που επικαλούνται οι βουλευτές της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να δηλώνει, σε κλειστή σύσκεψη με στελέχη ξένων hedge funds, πως με δική του εντολή προετοίμαζε εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα και το Ποτάμι ζητά απαντήσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τονίζοντας σε ανακοίνωση του πως, «συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα εξωφρενικά σχέδια του κυβερνητικού λόμπι της δραχμής και ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει θέση. Κι αυτό παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν σε συνεννόηση μαζί του».

Το σχόλιο του ΚΚΕ για το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει ήταν το εξής, «Βασικό προαπαιτούμενο για κάθε σχέδιο ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, είτε αυτό είναι το σχέδιο Α της κυβέρνησης είτε αυτό είναι το λεγόμενο σχέδιο Β των πρώην υπουργών της, είναι η χρεοκοπία του λαού, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο αν ο ίδιος ο λαός αντιτάξει το δικό του σχέδιο ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται όμως πως μπήκε και στο στόχαστρο του κυβερνητικού εταίρου, καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά μεταξύ άλλων ενημέρωση για το αν:

Εάν υπήρξε μέχρι σήμερα η οποιαδήποτε πρόσβαση σε στοιχεία φορολογικού απορρήτου των Ελλήνων φορολογουμένων από τους δανειστές μας ή οποιονδήποτε τρίτο για λογαριασμό τους, με βάση ποιά νόμιμη διαδικασία δόθηκε η πρόσβαση αυτή, τι είδους ήταν αυτή η πρόσβαση (π.χ. πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα, πρόσβαση σε backup δεδομένα, κ.λπ.) πότε και ποιά στοιχεία αφορούσε.

Τέλος ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε μεταξύ άλλων:

Ο κ. Βαρουφάκης είναι αποκαλυπτικός στις δηλώσεις και τις ομολογίες του. Μεθόδευσε ένα οικονομικό πραξικόπημα, ένα «παράλληλο κράτος». Ομολογεί τις πράξεις του, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει ως συνεργό και εντολέα του τον κ. Πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι είχε την έγκρισή του.

Διαβάστε περισσότερα στο antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR