counter

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία

Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία
Τσίπρας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία

Τσίπρας

Βέβαιος για συμφωνία με τους δανειστές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Διαβεβαίωσε ότι μετά το δημοψήφισμα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών σημείωσε ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία, είτε αυτή δεν θα είναι βιώσιμη, είτε με μία καλύτερη συμφωνία, την οποία υποστήριξε ότι θα πετύχει η κυβέρνηση «όσο ισχυρότερο είναι το όχι».

«Αν υπερισχύσει το "όχι" σας διαβεβαιώνω ότι την επόμενη ημέρα θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία το ταχύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα τις 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα για την επίτευξή της.

Σε ερώτηση για το εάν θα περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι επιλογή η έξοδος από το ευρώ, ενώ σημείωσε ότι το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη της Δημοκρατίας.

Σχετικά με την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, λόγω capital controls, τόνισε ότι είναι εικόνες ντροπής για την Ευρώπη και προφανώς για τη χώρα μας. Αυτό (σ.σ. capital controls) συνέβη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διότι το Εurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο πρωθυπουργός και άφησε αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.

Χαρακτήρισε μάλιστα «όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό για τους δανειστές αποτέλεσμα», τις συνεχείς δηλώσεις για το δημοψήφισμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα προβλήματα με τις τράπεζες δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, είπε ότι από την πρώτη στιγμή «έχω κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διεκδικήσουμε όχι απλά μία συμφωνία, άλλα μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο». Δηλαδή, όπως εξήγησε, να μην υπάρχουν μέτρα που επιδεινώνουν την ύφεση, να υπάρχει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και η αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ένα αναπτυξιακό πακέτο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βάζει τέλος στη συζήτηση περί Grexit, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι επενδυτές, όπως ανέφερε.

Πηγή: antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR