counter

«Πέρασε» από τη Βουλή το δημοψήφισμα

«Πέρασε» από τη Βουλή το δημοψήφισμα
«Πέρασε» από τη Βουλή το δημοψήφισμα

Βουλή

Με 178 ψήφους υπέρ έναντι 120 κατά υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, στο οποίο θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού η πρόταση των θεσμών.

Το δημοψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, ενώ την πρόταση καταψήφισαν η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Απόντες ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Αργολίδα, Γιώργος Γαλέος, ο οποίος δεν είχε στείλει επιστολική ψήφο στο Προεδρείο, καθώς και η βουλευτής της ΝΔ στην Καστοριά, Μαρία Αντωνίου, που είχε στείλει επιστολή αναφέροντας ότι θα ψήφιζε «όχι», αλλά δεν ελήφθη υπόψη καθότι δεν απουσίαζε για επίσημη αποστολή της Βουλής.

Πριν την ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά των ισχυρών της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του Eurogroup. Η σημερινή ημέρα, είπε, θα μείνει στην ιστορία με μελανά χρώματα. Όχι μόνο για την επιλογή του Eurogroup να συνεδριάσει, αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο (σ.σ. τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας), αλλά και γιατί σε ένα συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του, συμπλήρωσε.

Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς,απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Υποσχεθήκατε μία συμφωνία εντός του ευρώ. Αθετήσατε και τις δύο υποσχέσεις που δώσατε», τόνισε και επισήμανε ότι «επιπλέον μας οδηγείτε σε έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα ισοδυναμεί με αυτοκτονία και διεμήνυσε ότι «τη χώρα δεν θα σας αφήσουμε να τη διαλύσετε». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημειώθηκε θερμό επεισόδιο με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

«Όχι στα τριτοκοσμικά πειράματα των αριστερών πολυτελείας. Η Ελλάδα έχει προορισμό να ζήσει και θα ζήσει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής και κατηγόρησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν ζήσει ποτέ από τη δουλειά τους.  «Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης μαρτυρούν ότι το μόνο που σαν ενδιαφέρει είναι το κόμμα και η παρέα σας. Δεν διαπραγματευτήκατε στην Ευρώπη. Πήγατε χωρίς χαρτιά, προτάσεις και σχέδιο. Μια σχολική εκδρομή κάνατε», τόνισε.

Για ωμή και προκλητική κοροϊδία του λαού από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας που ήρθε σε άγρια κόντρα με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι αναφορές του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για το ενδεχόμενο αλλαγής θέσης της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα, εξόργισαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που παρενέβη για να  τον κατηγορήσει ότι επιχειρεί να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης, μάλιστα, σημειώθηκε και σφοδρή κόντρα ανάμεσα στον κ. Κουτσούμπα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτές οι 16 σελίδες αν αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό να εγκριθούν στις 5 Ιουλίου θα είναι το τέλος της ύπαρξης της Ελλάδας ως έθνους κράτους κι αυτό ερωτάται τότε ο ελληνικός λαός να απαντήσει», διεμήνυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέσεισε τον κίνδυνο του πλήρους αφοπλισμού της χώρας και της υποστολής της σημαίας της.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επικίνδυνη πολιτική» και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία το βράδυ της Τρίτης. Όπως είπε, το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει, καθώς η πρόταση των δανειστών δεν υφίσταται πλέον, και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να το ανακαλέσει και να προχωρήσει σε εκλογές.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR