counter

Βαρύ το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Βαρύ το κλίμα στο Χρηματιστήριο
Βαρύ το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Του Νίκου Ρογκάκου

Με αρνητικό πρόσημο κινείται το Χρηματιστήριο της Αθήνας και παρά την μεγάλη πτώση που σημείωσε στο άνοιγμα, στο 7%, αυτήν την ώρα η πτώση βρίσκεται μεταξύ του 4,5% και 5,5%, ενώ αρνητικά κινούνται και όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με του θεσμούς βρίσκονται σε οριακό σημείο και η λύση φαντάζει ακόμη μακριά, η ελληνική αγορά ζητά εναγωνίως λύση και αυτό φαίνεται από την πορεία του Χρηματιστηρίου. Βέβαια ο τραπεζικός κλάδος που τραβάει «το κάρο» έχε περιορίσει τις απώλειες, με τον κλαδικό δείκτη ωστόσο κοντά στο -10%, ενώ στο κόκκινο είναι το σύνολο των blue chips. 

Από την άλλη έχουμε συνέχιση των ρευστοποιήσεων και μεγάλες πιέσεις στο σύνολο των δεικτών και των μετοχών της μεγάλης και σε δεύτερη φάση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Όμως νευρικότητα υπάρχει στην πλειονότητα των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανόμενων των χρηματιστηρίων, των ομολόγων, των ασφαλίστρων κινδύνου, του συναλλάγματος, την ώρα που η Παγκόσμια τράπεζα προειδοποιεί και για αστάθεια στην τουρκική οικονομία. 

Βέβαια, συγκρατημένοι είναι και οι επενδυτές και εν όψει της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι στο ευρωκοινοβούλιο (έχει προγραμματιστεί για τις 16.00), με τον Κεντρικό Τραπεζίτη να αναφέρεται και στο ελληνικό πρόβλημα. Το ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα μιλήσει σήμερα, λίγες μέρες πριν από το Δ.Σ. όπου θα ληφθούν αποφάσεις για θέματα σχετικά με τον ELA και το «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, εύλογα προσελκύει την προσοχή (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί και πάλι, με την αγορά να φθάνει το 13% και την πώληση να ανεβαίνει στο 11,9%. Πράγματι η εικόνα του ομολόγου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, εμπνέοντας ανησυχία (από τη στιγμή που ενισχύεται στο ύψος του 13%).

Πάντως, στις 14:50 η αξία των συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 58 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως της Γερμανίας, την Γαλλίας και της Αγγλίας κινιούνται με απώλειες πάνω από 1%.

Πηγή: antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR