counter

Αυτό είναι το σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές

Αυτό είναι το σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές
Αυτό είναι το σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές

Ελλάδα

Συζήτηση επί του ελληνικού κειμένου που εστάλη στους θεσμούςζητά να γίνει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, με τις προτάσεις όπως είπε να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που έχουν γίνει ήδη οι συζητήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος είναι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 0,8% και του χρόνου 1,5%, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα χρήματα για κοινωνική πολιτική. 

Το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, τόνισε, πάντως πως δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα πίσω σε ασφαλιστικό και εργασιακά και ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ ανοικτό μένει το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. 

Για πρόταση της κυβέρνησης με τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, έκανε λόγο επίσης η ίδια πηγή.

Σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group βλέπουν την ίδια κυβερνητικές πηγές. Όπως επισήμαναν, δεν υπήρξε τηλεφώνημα χθες στο Μαξίμου σχετικά με την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ωστόσο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά πως συζήτησαν για να συγκλίνουν δυο κείμενα: η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κείμενο αποφασίστηκε να σταλεί χθες μετά από συζήτηση, ενώ η σύσκεψη στο Μαξίμου κινήθηκε γύρο από την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το κείμενο της Ελλάδας αποτελεί το αποτέλεσμα όλης της διαπραγμάτευσης του προηγούμενου διαστήματος  και ότι δεν είναι της μορφής «take it or leave it» αλλά στο πλαίσιο της συμβολής της ελληνικής πλευράς για τις δυνατότητες και τις συζητήσεις που είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες  και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης  και των επικοινωνιών και των επαφών που έχει κάνει ο πρωθυπουργός. 

Επισημαίνουν, μάλιστα ότι πρόκειται για ένα κείμενο που μπορεί να αποτελέσει την απόφαση χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν και κινείται μέσα στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, εξηγώντας πως ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στην Λε Μοντ που έχει μια σειρά από προτάσεις... 

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα έρθει κανένα κείμενο, καθώς και ότι αναβλήθηκε το Brussels Group σήμερα για να συζητήσουν οι θεσμοί επί του κειμένου. 

Για τη δόση ανέφεραν ότι το ζήτημα είναι να κλειδώσει η συμφωνία αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να λυθεί και το ζήτημα της ρευστότητας της Ελλάδας και επισήμαναν ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τότε. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συγχώνευση των πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές, επισήμαναν ότι η ελληνική πλευρά θέλει το ζήτημα της Ελλάδας να επιλυθεί και στο επίπεδο της πολίτικης διαπραγμάτευσης και όχι να δοθεί μια βραχυπρόθεσμη ανάσα. Στόχος είναι να βγει το καλοκαίρι ένα συνολικό σχέδιο που να αποκαθιστά τη ρευστότητα και τη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας και να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά μέχρι το τέλος του 2016. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μέσα στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά στο χρέος, καθώς θέλουν ισχυρή δέσμευση αλλά και έναν απτό χάρτη. Ωστόσο, επισήμαναν ότι το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας πρέπει να διευθετηθεί τώρα. 

Η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές, είναι σε φάση αναμονής, περιμένοντας την απάντηση στην πρόταση της που μπορεί να είναι και πρόταση της άλλης πλευράς.

Για το Ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση λέει όχι στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις.

«Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας "όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει"», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς,αναφερόμενος στο σχέδιο που έστειλε η Αθήνα.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR