counter

Λαγκάρντ: "Το Grexit είναι μία πιθανότητα"

Λαγκάρντ: "Το Grexit είναι μία πιθανότητα"
Λαγκάρντ: "Το Grexit είναι μία πιθανότητα"

Τσίπρας Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως το Grexit είναι πιθανό, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δε θα σημάνει το τέλος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι μία πιθανότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στην προδημοσίευση της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Παρασκευής, η FAZ αναφέρει πως η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι σε περίπτωση Grexit, τα πράγματα δε θα είναι εύκολα για την ευρωζώνη. «Δε θα είναι περίπατος στο πάρκο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα δε θα σημάνει το τέλος του ευρώ».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» να επιτευχθεί μία συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως μετά από τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα πριν από 10 ημέρες, την προηγούμενη εβδομάδα δε σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος. «Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», σημείωσε, απορρίπτοντας τη χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει μια χρεοκοπία, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αναγνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τελική συμφωνία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Αν και η πιθανότητα ενός Grexit είναι μικρή, εν τούτοις ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει αυξημένος, εκτιμούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Φόβους για εξάπλωση της κρίσης σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης εκφράζει αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Moody's.

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν ζήτησε να μεταθέσει τις πληρωμές για τα τέλη Ιουνίου

Η Ελλάδα δεν ζήτησε να μετακινήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ για τα τέλη Ιουνίου, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει». 

Με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάθε χώρα που έχει αρκετές αποπληρωμές προς το ΔΝΤ μέσα σε ένα μήνα, μπορεί να επιλέξει να τις συσσωρεύσει και τις πληρώσει όλες μαζί στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, o Μάρεϊ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, σημείωσε ότι το Ταμείο θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ενώ πρόθεσε ότι το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως χρειάζεται ακόμη να γίνει «αρκετή δουλειά ακόμη» για να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της. Κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πολύ μεγάλες για την οικονομία της χώρας κι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα υφίστατο πλήγμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το ΔΝΤ επιθυμεί μια ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, σημειώνοντας ότι στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση.

Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, σημείωσε επίσης ο Μάρεϊ, διευκρινίζοντας πως όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο «κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο».

Σύμφωνα με τον Μάρεϊ, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, τονίζει την ίδια ώρα το Reuters και επισημαίνει πως Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει στις 5 Ιουνίου και στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι την Κυριακή, όπως επισήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR