counter

Παγκόσμιο σοκ για τις διώξεις στελεχών της FIFA

Παγκόσμιο σοκ για τις διώξεις στελεχών της FIFA
Παγκόσμιο σοκ για τις διώξεις στελεχών της FIFA

FIFA

Την πρόθεση της FIFA για πλήρη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη, λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις επτά κορυφαίων στελεχών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρατήσει τον ηγέτη της, Σεπ Μπλάτερ, μακριά από το σκάνδαλο.

«Προσφέρουμε όλες τις πληροφορίες που μας ζητούνται, διότι είναι προς το συμφέρον μας να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις και τα ζητήματα που έχουν προκύψει», τόνισε, σχεδόν χλωμός, ο Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της FIFA. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα ονόματα των συλληφθέντων.

«Είναι δύσκολη στιγμή για εμάς», παραδέχθηκε ο κ. Ντε Γκρεγκόριο, καθώς σήμερα ανοίγει το συνέδριο της FIFA στη Ζυρίχη, με την εκλογή προέδρου προγραμματισμένη για αύριο. Δεν πρόκειται πάντως να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, τόνισε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. «Το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο», είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής».

«Μπορεί να είναι κακό για την εικόνα μας, αλλά καλό για εμάς αναφορικά με την εκκαθάριση υποθέσεων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δεν είναι αναμεμειγμένος. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ο 79χρονος πρόεδρος παραμένει υπό έρευνα. «Ο κ. Μπλάτερ αντιμετωπίζει αρκετά ήπια την όλη υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας.

«Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για το ποδόσφαιρο», ανέφερε ο αντίπαλος του κ. Μπλάτερ στις αυριανές εκλογές της ομοσπονδίας, πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας, ο οποίος πάντως απέφυγε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τον αντίπαλό του.

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο τόνισε ότι η υπόθεση διαφθοράς με τις συλλήψεις από τα αμερικανικά εντάλματα δεν αφορά την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη χώρα του, αλλά οι Ρώσοι τα έβαλαν με τους Αμερικανούς λέγοντας ότι η υπόθεση αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα παρέμβασης των ΗΠΑ σε ξένες υποθέσεις.

 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο χθες για «παράνομη εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας σε ξένα εδάφη», προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην επισκιάσει την παγκόσμια ομοσπονδία και τις αποφάσεις της, με σαφή αναφορά στην ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία.

Η αντίδραση της UEFA χθες το βράδυ ήταν να ζητήσει επισήμως την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της FIFA, δεδομένου ότι ο κ. Μπλάτερ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία υποστηρίζει τον αντίπαλό του.

«Η UEFA θεωρεί πως η σύνοδος της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί και η προεδρική εκλογή να διεξαχθεί εντός των προσεχών έξι μηνών», δήλωσε ο γ.γ. της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, κατόπιν έκτακτου συμβουλίου της εκτελεστικής επιτροπής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σαφή θέση πήρε και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, δραττόμενη της ευκαιρίας να επιτεθεί στον κ. Μπλάτερ. Ο πρόεδρός της, Γκρεγκ Ντάικ, ζήτησε και αυτός να αναβληθεί η αυριανή εκλογή προέδρου.

Επιπλέον, τίθεται θέμα και για τη συνέχιση της στήριξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας από τους χορηγούς της, καθώς όσο κι αν είναι περιζήτητο ένα συμβόλαιο με τη διοργανώτρια του Μουντιάλ, η σύνδεση με έναν τόσο διεφθαρμένο οργανισμό μπορεί να σημαίνει και πολλή αρνητική δημοσιότητα.

Ήδη πολλοί χορηγοί έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τις εξελίξεις, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την ανακοίνωση της Visa, η οποία ζητά από την FIFA να κάνει τα πάντα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και ταυτόχρονα εκφράζει την απογοήτευση της για τα γεγονότα.

Πηγή: antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR