counter

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση
Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση

Ευρωπαική Ένωση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης για δανειστών με τα βλέμματα να στρέφονται σήμερα στο Brussels Group με που συνεδριάζει δια ζώσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χθες έγιναν συγκεκριμένες επεξεργασίες σε διάφορα θέματα, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να επιτύχει ένα συμβιβασμό και να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια στα τέσσερα ζητήματα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές:  στους συντελεστές του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στο δημοσιονομικό κενό.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα γίνει Euro Working Group  με τηλεδιάσκεψη, σημειώνοντας πως το τί θα συζητήσουν για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι χρειάζεται «σκληρή δουλειά για να επιταχυνθεί η διαδικασία» προς την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Στο μεταξύ στη  Δρέσδη συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας.

Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.

H Αμερική είναι πολύ πιθανό να πιέσει την Ευρώπη στη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της G7, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα εκτιμά το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που είναι κοντά στις συζητήσεις. 

«Οι Αμερικάνοι τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε πως πρέπει να βρούμε μια λύση μιας και δεν γίνεται να ρισκάρουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη για την Ελλάδα». Οι γεωπολιτικοί λόγοι περιλαμβάνουν την περίπτωση προσφυγής της Αθήνας στην Μόσχα για οικονομική βοήθεια αλλά και την άνοδο εξτρεμιστικών κινημάτων, εμπνευσμένων από τη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters «εάν η Ελλάδα διασωθεί χωρίς όρους -αθετώντας όλες τις υποσχέσεις και μη σεβόμενη τις υποχρεώσεις της– τότε όσα έχει κάνει θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωζώνης».

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR