counter

Βαρουφάκης: Πιθανός ένας φόρος στις αναλήψεις από ATM

Βαρουφάκης: Πιθανός ένας φόρος στις αναλήψεις από ATM
Βαρουφάκης: Πιθανός ένας φόρος στις αναλήψεις από ATM

Γιάνης Βαρουφάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής, άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ». 

Ο στόχος είναι «να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρήση μετρητών και κίνητρο για την χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής». Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ακόμη και οι γιαγιάδες θα μάθουν e-banking και θα βελτιωθεί η επαφή τους με τα εγγόνια τους».  

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, καθώς ένα απο τα αγκάθια που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αφορά τον περιορισμό του "μαύρου χρήματος", την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και το "μπάλωμα" του δημοσιονομικού κενού για φέτος και το 2016.  

Ενημερώνοντας τους διαπιστευμένους οικονομικούς συντάκτες για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρόταση «“ποτέ των ποτών” δεν θα γίνει αυτό», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της έκτακτης εισφοράς από ένα ποσό και πάνω.

Στον αντίποδα, σε ότι αφορά την φορολόγηση των κρυφών, αδήλωτων κι αφορολόγητων καταθέσεων που βρίσκονται είτε στην Ελβετία ή άλλες χώρες του εξωτερικού είτε σε ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οι φόροι-πρόστιμο για την «νομιμοποίηση» τους, θα είναι δύο και θα κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη.

Για τις καταθέσεις που έχουν γίνει μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες στο εξωτερικό, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο φόρος είναι 15%, ενώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα που έχουν αποκρυβεί, ότι «η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών είναι για φορολόγηση κατά 30% του ποσού»

Η διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η πρόταση για δύο συντελεστές ΦΠΑ, ύψους 6,5% και 15%, παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ωστόσο καθώς οι δανειστές πιέζουν για πολύ υψηλότερους συντελεστές - σύμφωνα με πληροφορίες, 11% και 23% - συζητείται και το ενδεχόμενο επιστροφής στο καθεστώς των τριών συντελεστών.  

Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο στόχος των αλλαγών είναι η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ωστόσο το σύστημα θα είναι αναδιανεμητικό υπέρ των φτωχότερων, λέγοντας για παράδειγμα ότι όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι στον χαμηλό συντελεστή.

Ο ΣΕΤΕ εμφανίστηκε να δέχεται μια μικρή αύξηση του ΦΠΑ, ζητώντας όμως να κλείσει άμεσα η συμφωνία για να μην πληγεί ο τουρισμός, την ώρα πάντως που ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμαινε το οξύμωρο, να έχει διπλασιαστεί ο τουρισμός σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας και τα έσοδα από ΦΠΑ απο αυτούς να έχουν μειωθεί.

Στην διαπραγμάτευση τίθεται και το μπόνους με την μορφή έκπτωσης φόρου για χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, το οποίο θα είναι αυξημένο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και ιδιαίτερα μαθήματα, όπου η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

Σε ότι αφορά την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, γιατί θα έχουμε συμφωνία».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR