counter

Suddeutsche Zeitung: Παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο

Suddeutsche Zeitung: Παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο
Suddeutsche Zeitung: Παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο

Suddeutsche Zeitung

Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ως το φθινόπωρο, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους σχεδόν 4 δις ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα πάρουν παράταση για το φθινόπωρο.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Eurogroup στη γερμανική εφημερίδα μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

Επικαλούμενη Ευρωπαίους διπλωμάτες, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο της Ομάδας G7 (7-8 Ιουνίου), όπως είχε γίνει το 2011.

Οι προϋποθέσεις

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι βάσει του σχεδιασμού αυτού, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Πηγή: Antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR