counter

Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει ο Τσίπρας για συμφωνία

Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει ο Τσίπρας για συμφωνία
Τέσσερις προϋποθέσεις θέτει ο Τσίπρας για συμφωνία

Τσίπρας

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economistτόσο προς τους δανειστές όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και ενώ το Brussels Group ανεβάζει στροφές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία με τους δανειστές διευκρίνισε ότι απαιτείται αμοιβαία επωφελής συμφωνία, επέμεινε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και σημείωσε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής». Τόνισε ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα: «Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», συμπλήρωσε.

«Εμείς, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας. Μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τέσσερις παραμέτρους ως προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές:

•      χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε τον μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

•      καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.


•      αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά. 

•      ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

 Σύμφωνα με το Bloomberg ο Αλέξης Τσίπρας είναι απόλυτα έτοιμος να ασκήσει πιέσεις στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ ώστε να υπάρξει συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος, ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου, η οποία πραγματοποιείται 21-22 Μαΐου, θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αρχίσει η σύνταξη του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς
Η εξέλιξη αυτή, που μαρτυρά ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι και σύγκλιση σε όλους τους τομείς, έρχεται ενώ πυκνώνουν οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση τόσο από τους εταίρους όσο και από το εσωτερικό, ιδίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ήρθε και η επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της Πέμπτης  όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η δυσφορία και το εχθρικό κλίμα ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, με τα πνεύματα να οξύνονται με την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής, η οποία καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των συζητήσεων με τους εταίρους. Ο κ.Δραγασάκης «στήθηκε στον τοίχο» από την κ.Κωνσταντοπούλου, που μαζί και με άλλα στελέχη «εκτόξευσαν τα βέλη τους» κατά της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση έληξε με σκληρή ανακοίνωση από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑτην οποία «συνυπέγραψε» ο Γιάννης Μηλιόςαναφέροντας στο Twitter ότι «η χθεσινή απόφαση της ΠΓ, δείχνει τα βήματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει απ την αρχή και σημασιοδοτεί τη σταθερή κριτική τοποθέτησή μου».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR