counter

Βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας

Βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας
Βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας

Αλέξης Τσίπρας

Ουσιαστική ένδειξη της αλλαγής της κατεύθυνσης για επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η χθεσινή κοινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αλέξη Τσίπρα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους.

Τα σημεία στα οποία προσδιορίζεται η μεταστροφή, στη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων είναι: η προαναγγελία ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το ασφαλιστικό και ειδικότερα για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η αναφορά για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία αποτελεί προπομπό για την απελευθέρωση 7,2 δις ευρώ, από το προηγούμενο πρόγραμμα. Η χρονική μετάθεση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως αναφέρεται, θα προκύψουν μετά από ευρεία διαβούλευση και με υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων.

Πρόκειται για τα τρία «καυτά» θέματα, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, τα οποία είχαν γίνει τα μεγαλύτερα εμπόδια στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, μπαίνουν εκ νέου στη συζήτηση με σαφή διάθεση συμβιβασμού.

Η δραματική αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση το προηγούμενο 24ωρο, έφερε τη χθεσινή εξέλιξη. Η πίεση εκδηλώθηκε σε δύο πεδία. Το πρώτο ήταν η δυσφορία που προκλήθηκε στους εταίρους από την ανακοίνωση του Μαξίμου, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων στις συζητήσεις και με την ελληνική κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στις διαφορετικές προτεραιότητες ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, η πλευρά της Κομισιόν εξέπεμπε την εικόνα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ικανοποιητικά, οπότε και η κίνηση της Αθήνας να αναφερθεί σε αδυναμία συμφωνίας, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια.

Ένα ακόμα στοιχείο που συνέβαλε στη χθεσινή εξέλιξη, ήταν το σαφές μήνυμα από πλευράς Ντράγκι, προς τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους περιορισμούς ρευστότητας που έχει επιβάλει στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με χθεσινή του ανακοίνωση, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά από δική του δήλωση ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος, η οποία έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το Μαξίμου περί αδυναμίας συμφωνίας.Δεν είναι ωστόσο δεδομένο ότι κορυφαίοι Υπουργοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση δεν είχαν ενημερωθεί για την κίνηση στην οποία προέβη το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό, μετά τη διάψευση των προσδοκιών της Αθήνας για πρόοδο των διαπραγματεύσεων που θα επέτρεπε ένα έκτακτο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο συμβιβασμό με τους εταίρους και τη σύγκρουση μαζί τους.

Κάποιοι εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού, καθώς και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, τοποθετούνταν υπέρ της διατήρησης της σκληρής γραμμής, η οποία θα εκφραζόταν με άρνηση της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ.

Η χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ, που ήρθε μετά την επικοινωνία τους, αλλά και η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ, δείχνουν ότι τελικά τείνουν να υπερισχύουν οι πιο μετριοπαθείς φωνές και εισηγήσεις για συμβιβαστική τακτική, αφού η έλλειψη ρευστότητας είναι πλέον ασφυκτική.

Πηγή: ΑNTENNA.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR