counter

Έρευνες για το θάνατο δύο κρατουμένων στον Κορυδαλλό

Έρευνες για το θάνατο δύο κρατουμένων στον Κορυδαλλό
Έρευνες για το θάνατο δύο κρατουμένων στον Κορυδαλλό

Κορυδαλλός

Ηρέμησαν τα πνεύματα στις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο οκτώ από τους συνολικά 25 τραυματίες, από τις αιματηρές συμπλοκές όπου έχασαν δύο άνθρωποι τις ζωές τους, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, δύο εξ αυτών σε κρίσιμη.

Δέκα από τους τραυματίες νοσηλεύονται στο Τζάνειο και δύο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Η συμπλοκή ξεκίνησε μεταξύ Αράβων και Αλβανών κρατουμένων στο ισόγειο της 3ης  πτέρυγας, στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, όμως δεν άργησε να επεκταθεί σε όλη την Πτέρυγα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, το επεισόδιο ξεκίνησε για τον «έλεγχο» της Πτέρυγας.

Οι κρατούμενοι έφεραν αυτοσχέδια μαχαίρια και σιδηρολοστούς, ενώ η συμπλοκή διήρκησε μισή ώρα.

Έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης:

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο δύο κρατουμένων και τον τραυματισμό άλλων δεκαοκτώ σε βίαιο επεισόδιο που συνέβη σήμερα  στη Φυλακή Κορυδαλλού. Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και τουλάχιστον δύο από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Η αφορμή της σύρραξης μεταξύ ομάδων κρατουμένων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, όπως επίσης και τα πρόσωπα των ενόχων. Διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα.  Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν  σ΄ ένα τέτοιο συμβάν:  ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού,  με την απόλυση  των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του.  Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. Γι’ αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά.  Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR