counter

Στενεύουν τα περιθώρια της ρευστότητας

Στενεύουν τα περιθώρια της ρευστότητας
Στενεύουν τα περιθώρια της ρευστότητας

Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, αλλά και για τις συνομιλίες του στις ΗΠΑ.

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων χθες μπήκαν τα κρίσιμα θέματα των μεταρρυθμίσεων στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό και από τις δύο πλευρές.

Παρά το ότι και οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ως προς το περιεχόμενο των μεταξύ τους συζητήσεων, είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του Πόουλ Τόμσεν, στην εφημερίδα Handelsblatt ότι, «υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε».

Η κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, να δεσμεύσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, αποτελεί δείγμα ότι η κυβέρνηση δεν προσδοκά λύση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά έχει το βλέμμα της στην προγραμματισμένη για την 11η Μαΐου συνεδρίαση. Μέχρι τότε, συνεπώς, θα πρέπει η χώρα να στηριχθεί στα δικά της «πόδια».

Μεγάλο βάρος ώστε να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, αποδίδεται στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Για το λόγο αυτόν, η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, προανήγγειλε χθες από τη Βουλή αυστηρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των μεγαλοοφειλετών που δεν θα φροντίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Τόνισε δε ότι, τα χρέη προς το Κράτος ανέρχονται σε 77 δις ευρώ, ενώ μόλις τα 2,2 έχουν «μπει» στη ρύθμιση. Η κ.Βαλαβάνη, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας, ανακοίνωσε μπόνους σε όσους καταβάλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος μέχρις το τέλος Ιουλίου.

Συνάντηση θα έχει, τέλος, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλτερ με τον Πρωθυπουργό στις 16.00, ενώ προηγουμένως θα έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR