counter

Spiegel: Βελτιώθηκε το κλίμα Ελλάδας - δανειστών με την τελευταία λίστα

Spiegel: Βελτιώθηκε το κλίμα Ελλάδας - δανειστών με την τελευταία λίστα
Spiegel: Βελτιώθηκε το κλίμα Ελλάδας - δανειστών με την τελευταία λίστα

Τσίπρας Μέρκελ

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού  Spiegel, το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους φαίνεται να βελτιώνεται αισθητά μετά τη διαρροή μιας 26σέλιδης λίστας που διέρρευσε από ελληνικής πλευράς και περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στις  οποίες δεσμεύτηκε να προχωρήσει η χώρα μας.

Μάλιστα αναφέρει επικαλούμενη πηγές από υπουργείο οικονομικών πιστώτριας χώρας, ότι υπάρχει πλέον αισιοδοξία καθώς υποστηρίζεται πως «Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα». Αν και οι στόχοι για ανάπτυξη φαίνονται μη-ρεαλιστικοί, τώρα πλέον παρουσιάζονται μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα, συνεχίζει η ίδια πηγή. «Υπάρχουν πρόοδοι» σημείωσε επίσης ένας εκπρόσωπος των θεσμών που διεξάγουν τους ελέγχους, συμπληρώνοντας όμως ότι «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς».

Πηγές άλλου υπουργείου της Ευρωζώνης εκφράζουν ωστόσο παράπονα ότι τα μέτρα της λίστας είναι μόνο για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση κι ότι αντί να αντιμετωπίζεται το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καταργούνται ακόμα κι όσοι υπάρχοντες νόμοι εξοικονομούν χρήματα.

Ο Spiegel χρησιμοποιεί και ελληνικές πηγές στις οποίες αποδίδει την φράση, «Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» και οι οποίες δηλώνουν αισιόδοξες ότι ίσως κι από την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα λάβει μέρος των χρημάτων από το πρόγραμμα βοήθειας.

Στη πρώτη φορά όμως που ο Spiegel, χρησιμοποιεί πηγή με ονοματεπώνυμο, αυτή του Βέλγου Υπουργού Οικονομικών, Johan Van Overfeldt, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά καθώς αναφέρει, ««Και στο παρελθόν υπήρξαν πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν ακολούθησε απολύτως τίποτα».

Ότι η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο και μόνο με την επίδειξη μίας λίστας, ο Overfeldt το αποκλείει. Αναφέρει μάλιστα ότι είναι καθαρή η γραμμή των ευρωπαϊκών κρατών να δίνουν βοήθεια μόνο με αντάλλαγμα ψηφισμένα νομοσχέδια. Κι αυτό γιατί ενώ έχουν γίνει περικοπές, οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και τη φοροδιαφυγή εξαγγέλλονται εδώ και χρόνια και μετά αναβάλλονται. «Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Αλλά γίνεται ολοένα και περισσότερο», δηλώνει ο Βέλγος υπουργός στον Spiegel.

Κατά τον Overtfeldt η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας. Για το ότι η χώρα μπορεί να μην πληρώσει την επικείμενη δόση του δανείου στο ΔΝΤ, ο Overfeldt λέει: «καμία συζήτηση», συμπληρώνοντας ότι αν η Ελλάδα αρχίσει κατά αυτόν τον τρόπο να παραβιάζει συμφωνίες με τους δανειστές της, τότε ένα Grexit δε θα πρέπει να αποκλείεται: «Πρόκειται για μια διαχειρίσιμη πιθανότητα. Με την τραπεζική ένωση και την ενδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των περισσότερων κρατών, η Ευρωζώνη είναι ισχυρότερη από ότι πριν μερικά χρόνια».

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR