counter

Συγκρούσεις και στο βάθος οι διαπραγματεύσεις

Συγκρούσεις και στο βάθος οι διαπραγματεύσεις
Συγκρούσεις και στο βάθος οι διαπραγματεύσεις

Τσίπρας

Περιβάλλον που μόνο σε Κοινοβούλιο δεν παρέπεμπε θύμιζε η Βουλή το βράδυ της Τρίτης. Η σύγκληση της Ολομέλειας έγινε με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, κάτι όμως που δεν συνέβη ποτέ.

Οι αντιπαραθέσεις, που έφτασαν σε συγκρούσεις και αποχωρήσεις, δεν έδωσαν χώρο για συζήτηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και αρκετοί βουλευτές, επεσήμαναν το «κενό ενημέρωσης» που υπήρξε, τονίζοντας ότι δεν παρασχέθηκε από τον Πρωθυπουργό πληροφόρηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε και για το περιεχόμενο των προτάσεων της κυβέρνησης.

Κάτω από αυτή την πίεση, ο κ.Τσίπρας κατά την τρίτη και τελευταία παρέμβασή του φάνηκε να ανοίγει λίγο τα χαρτιά του. Έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις, αποκλείοντας εκ νέου την περίπτωση περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα, ομαδικές απολύσεις και «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Ειδικά για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε ότι  «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Έκανε επιπλέον λόγο για επανεξέταση του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια, προσθέτοντας ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ασφαλιστικά ταμεία και στην ανάπτυξη.

 Προηγουμένως, υπήρξε εντονότατη κριτική από τον κ. Σαμαρά να λέει απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό:

 

«Λειτουργήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτιούνται όλοι: Γιατί μας φέρατε στη Βουλή; Ποια είναι τα μέτρα που λέτε ότι τα φέρνατε όλα στο φως; Ζητάτε συναίνεση, αλλά τι φέρατε εδώ; Δεν μας φέρνετε επιτέλους τα μέτρα να τα κρίνουμε; Έχετε μέτρα και συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να μας πείτε; Αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ, εσείς ο πρωθυπουργός τη αλήθειας, είπατε κουβέντα».

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, όπως και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκαναν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, ενώ ο άρτι αποφυλακισθείς Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε ήπιες τοποθετήσεις, καθώς και αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όμως επικριτικός κατά της Ν.Δ..

 

Κλιμάκωση της έντασης υπήρξε πολλές φορές, όμως η αποκορύφωση ήρθε όταν η Πρόεδρος της Βουλής έδωσε το λόγο στον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.Κατρούγκαλο, ο οποίος είχε ζητήσει να σχολιάσει τις αναφορές του κ.Σαμαρά στο πρόσωπό του. Είχαν προηγηθεί αιχμές μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμπλοκές συνεργατών τους σε διάφορες υποθέσεις. Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στον κ.Παπασταύρου και ο κ.Σαμαράς στον κ.Κατρούγκαλο. Η Ν.Δ. αντιδρώντας στην επιλογή της κ.Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκε ισχυριζόμενη ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κανονισμό της Βουλής και αποχώρησε από την Ολομέλεια.

 

«Αποχώρησαν γιατί δεν ανέχονται την άλλη άποψη, για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης;», διερωτήθηκε ο κ.Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν τιμούν το Κοινοβούλιο, ούτε αυτούς που τους επιχειρούν, οι διαξιφισμοί για θέματα διαδικασίας.

 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποχωρώντας δήλωσε:

 «Ήρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις». Κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο της Χ.Α. ότι «έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει».

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR