counter

Σήμερα στο Brussels Group η λίστα μεταρρυθμίσεων

Σήμερα στο Brussels Group η λίστα μεταρρυθμίσεων
Σήμερα στο Brussels Group η λίστα μεταρρυθμίσεων

Κοινωνία

Αν όχι τον πλήρη κατάλογο, τουλάχιστον τον βασικό κορμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει να παρουσιάσει στους εταίρους και δανειστές το αργότερο ως την Δευτέρα, στέλνει ήδη από την Παρασκευή η Αθήνα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι αφενός να φανεί συνεπές έναντι των χρονοδιαγραμμάτων, αφετέρου να επισπεύσει στο μέτρο του δυνατού τις εξελίξεις που ευελπιστεί να οδηγήσουν σε άνοιγμα των κρουνών ρευστότητας προς την χώρα, ώστε να τερματιστεί η ασφυξία του Δημοσίου και η δυσκολία του να ανταποκριθεί στο σύνολο των δανεικών και των εσωτερικών υποχρεώσεων του.

Το μεσημέρι, υπήρξε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία των Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατέφθασε οδηγώντας την μηχανή του και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος το πρωί δήλωσε ότι"είμαστε έτοιμοι για ρήξη".

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών  επιβεβαίωσε νωρίς το απόγευμα ότι σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Brussels Group, το οποίο ως την Δευτέρα αναμένεται να έχει καταλήξει στην τελική μορφή των μεταρρυθμίσεων με συναίνεση όλων των πλευρών, ενώ επανέλαβε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να αφορούν αυξήσεις φόρων ή περικοπές συντάξεων. 

Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι το συντομότερο να ανάψει το «πράσινο φως» από το Brussels Group, ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συνεδριάσει το Euro Working Group, από το οποίο προσδοκά επίσης θετικές εξελίξεις τέτοιες, που να οδηγήσουν σε έκτακτο Eurogroup και ακόλουθα σε έγκριση εκταμίευσης υπο-δόσης των καθυστερούμενων δόσεων προς την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική στενότητα ρευστότητας του Δημοσίου.

Αυτό θα σημάνει παράλληλα και αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ, με φθηνότερη παροχή ρευστότητας προς το Δημόσιο, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των πιέσεων προς την χώρα.

Όλα αυτά εφόσον η Κυβέρνηση κατορθώσει να επιλύσει την δύσκολη εξίσωση που θέλει ισορροπία μεταξύ της δέσμευσης της να μην λάβει υφεσιακά μέτρα και ταυτοχρόνως να πείσει τους εταίρους ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει θα έχουν θετικό δημοσιονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα, ώστε να αποφύγει την πίεση τους για την ανάγκη η Αθήνα να λάβει και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. 

Ο πρωθυπουργός έχει ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, με στόχο να λειανθεί το έδαφος ενόψει του καθοριστικού Eurogroup, με τις πιέσεις να αυξάνουν μέρα με την μέρα.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν χθες ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα ή περικοπές μισθών και συντάξεων»,  ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 είπε πως «επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό πρέπει να είναι ανοιχτό και αντικείμενο διαλόγου» και πρέπει να γίνουν με μέτρο.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR