counter

Η μικρή μας βασίλισσα!

Η μικρή μας βασίλισσα!
Η μικρή μας βασίλισσα!

Μικρή βασίλισσα

Το μονοχαπαίδι είναι περισσότερο πιθανό να μεγαλώνει νιώθοντας τον κόσμο να περιστρέφεται γύρω από αυτό. Βλέπουμε αρκετά συχνά τα μοναχοπαίδια να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των μεγάλων, να διακόπτουν τους άλλους όταν μιλούν, να προσπαθούν να κερδίσουν το θαυμασμό με τα επιτεύγματά τους, να συμπεριφέρονται σαν μικροί βασιλιάδες υπερβάλλοντας στις απαιτήσεις τους ή να αντιδρούν με ξεσπάσματα θυμού όταν δεν πραγματοποιούνται τα θέλω τους. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού όλα αυτά μπορεί να αφορούν και παιδιά που έχουν αδέρφια. Υπάρχει ωστόσο κι ένα καλό με τα μοναχοπαίδια. Επειδή επιθυμούν διακαώς να κερδίσουν το μπράβο των γονιών τους, συνήθως πειθαρχούν πιο εύκολα, προκειμένου να τους ευχαριστήσουν. Τι μπορεί να βοηθήσει;

• Βάλτε μέτρο στα θέλω. Το παιδί πρέπει να εξοικειωθεί από νωρίς στο «όχι», έτσι ώστε να μη θυμώνει ή στενοχωριέται, όταν ματαιώνονται οι επιθυμίες του.
• Εξασφαλίστε συχνή επαφή με συνομήλικα παιδάκια. Είτε με επισκέψεις σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, π.χ. παιδική χαρά είτε ξεκινώντας από νωρίς τον παιδικό σταθμό.
• Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές δεξιότητες. Διδάξτε το από νωρίς να μάθει να περιμένει τη σειρά του, να μη διακόπτει τους άλλους, όταν μιλάνε, να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να σκέφτεται και τις ανάγκες των άλλων. Για να τα κάνει όλα αυτά έξω από το σπίτι, θα πρέπει να έχετε κάνει συχνή εξάσκηση μέσα στο σπίτι.
• Δώστε του να καταλάβει ότι κι άλλοι έχουν αξία. Μπορεί να μην υπάρχει άλλο παιδί μέσα στο σπίτι για να εισπράξει το μπράβο σας, όμως μπορεί να θαυμάσει κάτι που κάνει καλά ο μπαμπάς, η γιαγιά, το ξαδερφάκι, ο φίλος του παιδιού ή ακόμα και ο πιανίστας, που παίζει τόσο ωραία πιάνο στην τηλεόραση.
• Προτιμήστε τις ομαδικές δραστηριότητες. Προτρέψτε το να ασχοληθεί μ’ ένα ομαδικό σπορ, όπως το ποδόσφαιρο ή το βόλεϊ, έτσι ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει την αξία της ομάδας. Εστιάστε το ενδιαφέρον σας στο αποτέλεσμα της ομαδικής συνεργασίας κι όχι αποκλειστικά και μόνο στις ικανότητες του παιδιού σας.


Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία του Λάμπρου Γκρέκα, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, M.A. in Education και της Βάσως Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR