counter

Ο «Ιάσονας» εγκέφαλος της δολοφονίας Ξηρού

Ο «Ιάσονας» εγκέφαλος της δολοφονίας Ξηρού
Ο «Ιάσονας» εγκέφαλος της δολοφονίας Ξηρού

Χριστόδουλος Ξηρός

Ολοένα και μεγαλύτερο το κουβάρι της τρομοκρατικής δράσης που ξετυλίγεται. Όσο προχωρούν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και οι απολογίες των κατηγορουμένων, βγαίνουν νέα στοιχεία στην επιφάνεια.

Την Τρίτη ο Χρήστος Τσάκαλος ομολόγησε την κατηγορία που τον βαραίνει για την εμπλοκή του στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» που στόχο είχε την απελευθέρωση του Χριστόδουλου Ξηρού και τω Πυρήνων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η μητέρα και η σύντροφός του αδελφού του, Γεράσιμου, κρίθηκαν προφυλακιστέες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ κατηγορούνται και για υπόθαλψη εγκληματία, αφού στο σπίτι τους κρυβόταν και συνελήφθη η Αγγελική Σπυροπούλου.  Η 22χρονη είναι το τελευταίο κατηγορούμενο για τρομοκρατία άτομο που συνελήφθη. Η ίδια δεν έχει πει κουβέντα στις Αρχές, από την Δευτέρα που συνελήφθη στην Σαλαμίνα. Η 36χρονη που συνελήφθη μία μέρα πριν από την Αγγελική στην Σαλαμίνα, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην υπόθεση πλέον εμπλέκονται παραπάνω από μία τρομοκρατικές οργανώσεις, αφού έρχεται στην επιφάνεια πιθανή συνεργασία μεταξύ Πυρήνων της Φωτιάς και της Σέχτας Επαναστατών, εκτός του πρώην μέλους της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλου Ξηρού.

Τη δολοφονία του τελευταίου φαίνεται πως είχε αναλάβει ο συλληφθείς με το κωδικό όνομα «Ιάσονας». Ο άνδρας που συνελήφθη στο Γαλάτσι το περασμένο Σάββατο, θα δολοφονούσε τον Ξηρό μετά από τη σχεδιαζόμενη απόδραση των Πυρήνων από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η τελευταία αποκάλυψη έρχεται στο φως, μετά την εξέταση του περιεχομένου των μηνυμάτων, μεταξύ έγκλειστων και ελεύθερων μελών των Πυρήνων της Φωτιάς, από τον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ανταλλάξει μηνύματα με την Αγγελική Σπυροπούλου, για το σκοπό αυτόν. Το δεδομένο δίνει μία νέα διάσταση στο ρόλο του 39χρονου καθηγητή Πληροφορικής, ο οποίος φέρεται πως είχε συμμετοχή και στη Σέχτα Επαναστατών.

Ο «Ιάσονας» έχει συνδεθεί με τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις των Πυρήνων τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρείται, επιπλέον, ότι είχε οργανώσει το σύστημα υπόθαλψης του Χριστόδουλου Ξηρού και ότι συμμετείχε στην ανατίναξη του φυλακών Κορυδαλλού, με στόχο την απόδραση των κρατουμένων, η οποία είχε αποκτήσει το κωδικό όνομα «Γοργοπόταμος».

Η μέχρι τώρα αποκωδικοποίηση των ηλεκτρονικών επιστολών έδειξε ότι υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των έγκλειστων μελών των Πυρήνων και του «Ιάσονα» για την αποστολή του δέματος- βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, την οποία είχε αναλάβει η Σέχτα Επαναστατών. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε δολοφονήσει το 2009 – 2010 έναν αστυνομικό κι έναν δημοσιογράφο, τον Σωκράτη Γκόλια.

Οι ίδιες συνομιλίες «δείχνουν» ότι «επειδή οι αστυνομικοί της Ιτέας ανακάλυψαν το παγιδευμένο δέμα που περιείχε θεολογικό βιβλίο και δεν σημειώθηκε έκρηξη αποφασίστηκε την ανάληψη της ευθύνης να κάνει η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αυτό που επιπλέον διαπιστώνεται είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος του 39χρονου, ο οποίος ενδέχεται να έχει εμπλακεί σε αιματηρές ενέργειες. Σε ένα από τα μηνύματα που είχε στείλει η Αγγελική στους Πυρήνες και το οποίο εντοπίστηκε σε γιάφκα, ο 39χρονος ήταν αυτός που είχε αναφέρει την ιδέα της δολοφονίας του Ξηρού, με αιτιολογία την «προβληματική τους συνεργασία».

Η 22χρονη αναφέρει ότι στις συναντήσεις της με τον «Ιάσονα» εκείνος της είχε επαναλάβει πολλές φορές την ιδέα της «απόλυσης» του Χριστόδουλου Ξηρού κι εκείνη με τη σειρά της το μετέφερε στους έγκλειστους.

Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, αναφέρει «νόμιζα ότι αυτή την ιδέα ο "Ιάσονας" την έλεγε πάνω στα νεύρα του και δεν τον είχα πάρει πολύ σοβαρά». Στη συνέχεια όμως, αναφέρει, αντελήφθη ότι ο «Ιάσονας» σοβαρολογούσε.

Στο τέλος της συγκεκριμένης επιστολής, σύμφωνα με τις Αρχές, η Αγγελική εκφράζει τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο του «Ιάσονα» σχετικά με τη δολοφονία, λέγοντας ότι «απλώς έπρεπε να τον εγκαταλείψουν μετά τη σχεδιαζόμενη απόδραση από τον Κορυδαλλό».

Πηγή: antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR