counter

Νεκροί οι δύο Έλληνες πιλότοι του F-16 στην Ισπανία

Νεκροί οι δύο Έλληνες πιλότοι του F-16 στην Ισπανία
Νεκροί οι δύο Έλληνες πιλότοι του F-16 στην Ισπανία

Αεροπλάνα

Τον θάνατο δέκα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και οι δύο Έλληνες πιλότοι, και τον τραυματισμό άλλων 19 ατόμων, προκάλεσε η συντριβή του F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροπορική βάση της πόλης Αλμπαθέτε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης του NATO.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ Γάλλοι και οι δύο Έλληνες πιλότοι του F-16.

Τη βαθιά θλίψη του για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενώ συνεχή ενημέρωση για το τραγικό συμβάν έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο  Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Το ελληνικό F-16, που συμμετείχε σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, ήταν έτοιμο να απογειωθεί για μια εκπαιδευτική αποστολή. Μόλις έπιασε την προβλεπόμενη ταχύτητα στον διάδρομο, ο εκπαιδευτής χειριστής επιχείρησε να το «ξεκολλήσει» από το έδαφος, όμως κάτι πήγε τελείως στραβά, με αποτέλεσμα το φτερό του αεροσκάφους να ακουμπήσει στο έδαφος και να συντριβεί πάνω σε μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην πίστα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Επίσης, ένας άγνωστος αριθμός Γάλλων περιλαμβάνεται στους 19 τραυματίες, εκ των οποίων οι εννέα είναι Ιταλοί. Από τους εννέα Ιταλούς τραυματίες, οι δύο μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο και είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι υπόλοιποι επτά Ιταλοί είναι πιο ελαφρά τραυματίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

Ογδόντα συνολικά Ιταλοί μετείχαν στην άσκηση του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, αναμένεται να μεταβεί την Τρίτη στο τόπο του δυστυχήματος.

Επίσημα, πάντως, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι εθνικότητες των τραυματιών. Οι πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.

Τη βαθιά θλίψη του για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία αφορά ολόκληρη την οικογένεια του NATO. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους και τα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR