counter

Iστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές - Σήμερα η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού - Τα πρώτα ονόματα για την Κυβέρνηση

Iστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές - Σήμερα η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού - Τα πρώτα ονόματα για την Κυβέρνηση
Iστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές - Σήμερα η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού - Τα πρώτα ονόματα για την Κυβέρνηση

Τσίπρας

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» διαμήνυσε ο θριαμβευτής των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο 93% της Επικράτειας, o ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 36,3% και καταλαμβάνει 149 έδρες στη νέα Βουλή.

Δεύτερη, με μεγάλη διαφορά, η Νέα Δημοκρατία, που συγκεντρώνει 27,9% και 76 έδρες. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,3% και 17 έδρες. Τον ίδιο αριθμό εδρών εξασφαλίζει και τοΠοτάμι, που κερδίζει το 6%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (15 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,7% (13 έδρες) και το ΠΑΣΟΚ με 4,6% (13 έδρες).

Εκτός Βουλής μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, που περιορίζεται στο 2,4%.

Δείτε πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης της Ελλάδας:

Οι πληροφορίες συντείνουν ότι έχει «κλειδώσει» το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνολικά θα αριθμεί 162 βουλευτές (149 + 13), ενώ παράλληλα αναζητείται αν όχι η συμμετοχή και του Ποταμιού, έστω η στήριξη του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής  με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον επικεφαλής του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, κ. Σταύρο Θεοδωράκη  και τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  κ. Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με το Non Paper του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν τη Δευτέρα, 26/01 στις 10:30 π.μ. ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στον κ. Θεοδωράκη και στον κ. Κουτσούμπα την πρόθεσή του να τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται  να λάβει αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί.

Μετά την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν τα υπουργεία της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα ονόματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες, μετά και τη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ενώ ήδη φαίνεται πως έχουν κλειδώσει οι ηγεσίες των πρώτων υπουργείων.

Συγκεκριμένα, ένα σενάριο είναι να ενοποιηθούν τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε ένα υπερ-υπουργείο Ασφάλειας και να το αναλάβει ο Πάνος Καμμένος, όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο είναι ο Γιάννης Δραγασάκης να αναλάβει Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με βασικό αντικείμενο τα οικονομικά, και υπουργός Οικονομικών να οριστεί ο Γιάννης Βαρουφάκης. Το δεύτερο σενάριο είναι να αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο αναμένεται να διευρυνθεί το πεδίο αρμοδιοτήτων του, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Σταθάκης.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως έχει κλειδώσει ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ Υπουργός Επικρατείας αναμένεται να οριστεί ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Το όνομα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ακούγεται για κάποιο παραγωγικό υπουργείο, ενώ για το Υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κώστα Τσουκαλά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Για το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προορίζεται η δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ουράνια Αντωνοπούλου, ενώ στο Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορίες θέλουν να πηγαίνει ο Νίκος Κοτζιάς.

Τέλος, ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, φαίνεται πως έχει κλειδώσει για Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR