counter

Εκμέκ από τον Άκη Πετρετζίκη

Εκμέκ από τον Άκη Πετρετζίκη
Εκμέκ από τον Άκη Πετρετζίκη

Για τη βάση: 

Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το τσουρέκι, αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε κομμάτια, για να γίνει τρίμματα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Όταν λιώσει η ζάχαρη, αφαιρούμε από το μάτι και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να λιώσει η σοκολάτα και όταν λιώσει, αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα τρίμματα του τσουρεκιού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το σιρόπι και μετά αδειάζουμε όλο αυτό σε ένα ταψάκι 25x35 εκατοστά και το απλώνουμε καλά, ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού. Πιέζουμε καλά με την παλάμη για να γίνει μια καλή βάση
καθώς παγώνει.

Για την κρέμα:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά. 


Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, χωρίς να την ανακατέψουμε όμως, και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος - ζάχαρης ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίζουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα όπως αν τα βάζαμε όλα μέσα. Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα στα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς. Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας
και καεί η κρέμα μας. 


Ελέγχουμε πού και πού δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν μυρίζει αλεύρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 


Ρίχνουμε την κρέμα απευθείας πάνω στη βάση του γλυκού που έχουμε στο ταψί. Από πάνω από την κρέμα βάζουμε μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα μας καθώς κρυώνει. Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει. 

Για τη σαντιγί:


Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί στο μίξερ μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει
αφράτη και να στέκεται. Προσοχή μην την παραχτυπήσουμε  και «κόψει».


Αφού δούμε πως η κρέμα μας έχει παγώσει, αφαιρούμε τη μεμβράνη και απλώνουμε από πάνω
τη σαντιγί. Αν θέλουμε, διακοσμούμε το γλυκό με σπασμένο φιστίκι Αιγίνης και φρέσκα φρούτα
της αρεσκείας μας.

Περισσότερες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη στο ένθετο "Μy cooking" του "Μy TV"

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR