counter

Στην παρουσίαση του λευκώματος της Τζίνας Ξανθάκη

Στην παρουσίαση του λευκώματος της Τζίνας Ξανθάκη
Στην παρουσίαση του λευκώματος της Τζίνας Ξανθάκη

 «Σπιναλόγκα, μέσα από τα μάτια μου», φωτογραφικό λεύκωμα της Τζίνας Ξανθάκη

«Μια σταλιά νησάκι, με ιστορία τρανή, απέναντι από την Πλάκα- τόπος καταγωγής μου» που συνδυάζει την φυσική ομορφιά με την έντονη πολιτιστική παράδοση.

Από τα παιδικά μου χρόνια οι εικόνες αυτές έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα μου, Κάθε στιγμή που βρίσκομαι κοντά της, ονειρεύομαι , δημιουργώ, γεμίζει η ψυχή μου με δύναμη και αγάπη…

Η σπάνια ομορφιά της ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του λευκώματος , όπως εγώ τη βλέπω, μέσα από τα μάτια μου…»

Με αυτά τα λόγια  η επιχειρηματίας Τζίνα Ξανθάκη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών», παρουσίασε το φωτογραφικό της λεύκωμα, με τίτλο «Σπιναλόγκα, μέσα από τα μάτια μου»-που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη-  στην εκδήλωση που δόθηκε την Κυριακή 24 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο «Blue Palace», στην Πλάκα της Ελούντας.

Την έκδοση προλόγισαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης.

 Στην ομιλία του ο κ. Κουνενάκης μίλησε για το πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Σπιναλόγκα στην περιοχή της Πλάκας, αλλά και ευρύτερα στην ανάπτυξη του τουρισμού της Κρήτης,  επισημαίνοντας τη πολιτιστική και ιστορική σημασία του νησιού που ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον τόπο.

 «Το εντυπωσιακό τοπίο, το νησί και η ευρύτερη περιοχή  στηρίζουν  μια νέα αναπτυξιακή πορεία, οι χιλιάδες επισκέπτες στο νησί αποτελούν ένα από τους βασικότερους παράγοντες της οικονομίας του τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται για την αναστήλωση της καθώς και στις διαδικασίες για την ένταξη της Σπιναλόγκας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κλείνοντας, μίλησε για τη δημιουργό του λευκώματος και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών», Τζίνα Ξανθάκη λέγοντας πως έχει ρίζες στην περιοχή και επενδύει με κάθε τρόπο στην ευρύτερη περιοχή της Σπιναλόγκας με στόχο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και με τον τρόπο της να αναδείξει το σημείο εκείνο το οποίο δίνει αξία, υπεραξία, το νησί της Σπιναλόγκας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας της Ελούντας, κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης τόνισε πως η Σπιναλόγκα, από φέτος, είναι ένας από τους 33 προορισμούς που επιλέχτηκαν στο Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αναβάθμισης Χώρων Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και βρίσκεται επισήμως στον κατάλογο της Unesco, ως μνημείο υπό ένταξη.

Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της Σπιναλόγκας ως μνημείο και την ανάγκη ανάδειξής του, ως ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Επίσης συγχάρηκε την κ. Τζίνα Ξανθάκη, η οποία με δική της πρωτοβουλία δημιούργησε αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα, με στόχο να συνδράμει την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του τόπου λέγοντας: «Προσωπικά συγχαίρω την προσπάθεια της κ. Ξανθάκη διότι η ιδιωτική  πρωτοβουλία σ΄αυτήν την χρονική περίοδο της οικονομικής ύφεσης συμπληρώνει και συμβάλει στην κρατική αδυναμία επιχορήγησης τέτοιων δράσεων, αλλά και για την ποιότητα του λευκώματος που είναι εξαιρετική  τόσο σαν ιδέα , τόσο σαν θέμα , όσο   για την άρτια και επαγγελματική του παρουσίαση».

Τέλος η επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών» Τζίνα Ξανθάκη ξεδίπλωσε το όραμα της για τη δημιουργία του Μουσείου-Κέντρου Πληροφόρησης της Σπιναλόγκας και διευκρίνισε πώς η έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος στηρίζει την υποψηφιότητα της οχυρής νησίδας ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.         

Την ιδέα της Τζίνας Ξανθάκη για ένα φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα τη Σπιναλόγκα, υλοποίησε  ο βραβευμένος φωτογράφος με διεθνείς διακρίσεις, Γιάννης Τζώρτζης, μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain.

Με τεχνική αρτιότητα κατέγραψε το συναίσθημα που θέλησε να μεταδώσει η Τζίνα Ξανθάκη σε ένα βιβλίο που θα δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει το νησί, σαν να έχει ζήσει στην περιοχή.

Στιγμιότυπα από διάφορες ώρες της μέρας ή της νύχτας, άλλοτε με το φως της αυγής, του φεγγαριού, στη βροχή ή την καταιγίδα η Σπιναλόγκα αποκαλύπτεται όπως την έχει γνωρίσει η δημιουργός παρατηρώντας την 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις εποχές του χρόνου.

Τις φωτογραφίες διανθίζουν μικρά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη από τα έργα του  «Αδερφοφάδες», «Αναφορά στον Γκρέκο» και  «Ασκητική» στα ελληνικά και αγγλικά (δίγλωσση έκδοση).

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί για τους σκοπούς του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καλυδών».

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR