1) Κόβουμε σταυρωτά κάθε σύκο, αφού το σκουπίσουμε, από το κοτσάνι έως την άκρη. Πιέζουμε απαλά τα σύκα ώστε να ανοίξουν σαν νούφαρα. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
2) Ανακατεύουμε τη ρικότα με μαύρο πιπέρι και λίγα φύλλα μαντζουράνας ή ρίγανης. Κόβουμε το προσούτο σε λεπτές λωρίδες.
3) Βάζουμε τη ρικότα μέσα στα σύκα, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και, αν θέλουμε, περιχύνουμε με λίγο μπαλσάμικο.
4) Συνοδεύουμε με μερικές φέτες τσιαπάτα.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)