counter

Συνετρίβη μαλαισιανό αεροσκάφος στην Ουκρανία

Συνετρίβη μαλαισιανό αεροσκάφος στην Ουκρανία
Συνετρίβη μαλαισιανό αεροσκάφος στην Ουκρανία

Συνετρίβη αεροσκάφος

Αεροσκάφος της Malaysia Airlines συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, και όπως καταγγέλουν οι ουκρανικές αρχές κατερρίφθη από φιλορώσους αυτονομιστές.

Το μοιραίο Μπόινγκ 777 είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας και είχε προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ. Το αεροπλάνο της Malaysia Airlines, με 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα, εκτελούσε την πτήση MH17.

Ο Αντόν Γκερασένκο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Buk, από αυτούς με τους οποίους η Ρωσία εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες. Ωστόσο ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Μπόινγκ, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Buk.

Σύμφωνα με τον Γκερασένκο, το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο 50 χλμ πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των 295 επιβαινόντων.

Στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες, σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε».

«Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

Πηγή: www.antenna.gr/news

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR