counter

Ηashimoto: To αυτοάνοσο που προτιμά τις γυναίκες

Ηashimoto: To αυτοάνοσο που προτιμά τις γυναίκες
Ηashimoto: To αυτοάνοσο που προτιμά τις γυναίκες

Γυναίκα

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες πια ξεκινούν τη μέρα τους πίνοντας το «πρωινό τους χαπάκι», καθώς οι παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο γυναικείο πληθυσμό.

Τι είναι ο θυρεοειδής; 

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του σώματός μας, καθώς ελέγχει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού και όταν απορρυθμίζεται παρουσιάζονται συνήθως έντονα προβλήματα. Βρίσκεται στο λαιμό, ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα, και παράγει ορμόνες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η «άγνωστη» Χασιμότο

Οι συχνότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η βρογχοκήλη (διόγκωση του αδένα), οι όζοι (ογκίδια), ο υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία του αδένα) και ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία). Μια άλλη επίσης συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα), η οποία είναι αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, όταν αλλάζουν τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες. Στη Χασιμότο η άμυνα του οργανισμού αναγνωρίζει ως ξένα τα κύτταρα και τις πρωτεΐνες του θυρεοειδούς και προσπαθεί να τα πολεμήσει. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται τα θυρεοειδικά κύτταρα και η ικανότητά τους να παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες, απαραίτητες για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού.

Αναγνώρισε τα Συμπτώματα

H εύκολη κόπωση, η δυσκολία στην κατάποση και η αναίτια αύξηση βάρους αποτελούν ένδειξη για περαιτέρω διερεύνηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, καθώς υπάρχει περίπτωση, μεταξύ άλλων, να πρόκειται για θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Πιο αναλυτικά, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί:

Χωρίς συμπτώματα και χωρίς βρογχοκήλη

Χωρίς συμπτώματα με βρογχοκήλη

Με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού, όπως:

 

Κόπωση

Δυσκοιλιότητα

Πρησμένο πρόσωπο

Αύξηση βάρους

Αύξηση ροής αίματος στην περίοδο

Δυσκολία στη σύλληψη (υπογονιμότητα)

Κράμπες στα πόδια

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με μούδιασμα στα χέρια

Ξηρό δέρμα και κνησμός

Εύθραυστα νύχια

Τριχόπτωση

Αδυναμία συγκέντρωσης

Βραδυκαρδίες / Ταχυκαρδίες

Υπνηλία / Αϋπνία

Δυσκολία στην κατάποση όταν υπάρχει βρογχοκήλη.

Κατάθλιψη

Βραχνάδα

Έλλειψη ανοχής στο κρύο / εφιδρώσεις

Διαταραχές στα μάτια (εξόφθαλμος, αλλεργίες)

Εκνευρισμός, υπερένταση, άγχος, αϋπνία

Δερματικά εξανθήματα (κνίδωση)

Μάθε ότι:

 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υποθυρεοειδισμό που προκαλεί η θυρεοειδίτιδα «Χασιμότο» οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν δισκία θυροξίνης κάθε πρωί εφ’ όρου ζωής ώστε να έχουν φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία.

 

Η «Χασιμότο» μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό λόγω της καταστροφής του αδένα, στη δημιουργία βρογχοκήλης (διόγκωση του θυρεοειδούς) ή/και στην ύπαρξη όζων.

 

Οι ασθενείς που έχουν Χασιμότο θα την έχουν για πάντα, γι’ αυτό και θα πρέπει να ελέγχονται μία φορά το χρόνο για πιθανή πολυενδοκρινοπάθεια.

Τι πρέπει να προσέξεις:

 

Οι ασθενείς με Χασιμότο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν:

σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

ρευματοειδή αρθρίτιδα

έλλειψη βιταμίνης Β12

πρώιμη εμμηνόπαυση

υπερθυρεοειδισμό Graves (συνύπαρξη βρογχοκήλης, εξόφθαλμου και υπερθυρεοειδισμού)

ερυθηματώδη λύκο

λεύκη

θρομβοκυτταροπενική πορφύρα (ελαττωμένα αιμοπετάλια και αιμορραγίες)

Αν έχεις και όζους

 

Η Χασιμότο μπορεί να συνυπάρχει και με όζους. Oι όζοι είναι ογκίδια (σε ποσοστό 90% καλοήθη) που οφείλονται σε ανατομική διαταραχή του θυρεοειδούς. Αν έχεις, πρέπει να υποβληθείς σε περαιτέρω εξετάσεις, μετά τη συμβουλή του ενδοκρινολόγου σου (π.χ., σπινθηρογράφημα, παρακέντηση), που εξακριβώνουν κατά πόσο ένας όζος είναι ύποπτος και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση. O υπερθυρεοειδισμός ή ο υποθυρεοειδισμός μπορούν επίσης να υπάρχουν ταυτόχρονα με όζους. Ακόμα κι αν οι αιματολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς είναι φυσιολογικές, συστήνεται να γίνεται και υπέρηχος, καθώς οι όζοι γίνονται αντιληπτοί με τη συγκεκριμένη εξέταση.  

Tip: Αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδή, ελέγξτε το παιδί σας από μικρή ηλικία, καθώς η πάθηση έχει κληρονομική προδιάθεση.

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

 

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR