counter

Εσείς, τι γνωρίζετε για τα μανιτάρια;

Εσείς, τι γνωρίζετε για τα μανιτάρια;
Εσείς, τι γνωρίζετε για τα μανιτάρια;

Εσείς, τι γνωρίζετε για τα μανιτάρια;

Τα μανιτάρια δυστυχώς δεν τα εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει. Πολλά είναι τα άτομα που αδιαφορούν γι’ αυτά και ακόμα περισσότερα που τα φοβούνται, προβάλλοντας ως κύριο λόγο την τυχόν δηλητηρίαση ή την άγνοια συντήρησής τους. Ας συστηθούμε λοιπόν με τα μανιτάρια κι ας γνωρίσουμε επιτέλους τι ακριβώς είναι.

 

Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά. Πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα.

 

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών αλλά και πρωτεϊνών, ίδιες με αυτές του κρέατος. Ταυτόχρονα, η ποσότητα λιπών και σακχάρων είναι τόσο αμελητέες, που δεν επηρεάζουν καθόλου τη σύστασή τους. Επιπλέον περιέχουν πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που συμβάλλουν ευεργετικά στην υγείας μας.

 

Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και βιταμίνη Β12). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μανιτάρια είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του καρδιακού και του νευρικού συστήματος και συμμετέχουν στη διαδικασία της αιμοποίησης. Η βιταμίνη D, που περιέχουν, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

 

Η ευεργετικές τους ιδιότητες βέβαια δε σταματούν εδώ. Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονο κάλιο και ελάχιστο νάτριο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον ο ψευδάργυρος των μανιταριών συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο χαλκός, που περιέχεται, συντελεί στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και του χρώματος του τριχωτού της κεφαλής, συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό των αμινοξέων και συμβάλλει στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος. Τέλος, τα μανιτάρια περιέχουν υψηλό ποσοστό φωσφόρου που συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών.

 

Προτιμάμε τα μανιτάρια με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες, ζάρες ή σχισίματα στην πάνω πλευρά. Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 5ο- 7ο C. Τα φρέσκα μανιτάρια, ανάλογα με την ποικιλία, δεν διατηρούνται περισσότερο από 6 - 9 ημέρες στο ψυγείο. Παρακάτω μπορούμε να δούμε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε ανά 100γρ μανιταριών:

 

  • Ενέργεια: 25 Kcal
  • Νερό: 91,8 gr
  • Πρωτεΐνες: 2,9 gr
  • Λιπίδια: 0,3 gr
  • Υδατάνθρακες: 4 gr
  • Φυτικές ίνες: 1,2 gr
  • Κάλιο: 3,7 gr
  • Φώσφορο: 104 mg
  • Χαλκό: 0,5 mg
  • Σελήνιο: 8,8 mg
  • Νάτριο: 4 mg
  • Νιασίνη: 4 mg
  • Ριβοφλαβίνη: 0,4 mg
  • Θειαμίνη: 0,1 mg
  • Παντοθενικό οξύ: 1,5 mg
  • Βιταμίνη Β12: 0,04 mg
  • Βιταμίνη D: 76.000

 

  

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και της  Αθηνάς Ρούντου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Επιστημονική υπεύθυνη Λόγω διατροφής Κατερίνη Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.grΚάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR