counter

Stop στο (παθητικό) κάπνισμα

Stop στο (παθητικό) κάπνισμα
Stop στο (παθητικό) κάπνισμα

Stop στο (παθητικό) κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί έναν εξίσου επικίνδυνο παράγοντα (με αυτόν του καπνίσματος) που απειλεί την ανθρώπινη ζωή. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να βάλετε τέλος στην κακή συνήθεια;

 

Εγκυμοσύνη & κάπνισμα δεν πάνε μαζί

Αν ανήκετε στο 25% των Ελληνίδων που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγηθεί η μέλλουσα μαμά στο μαιευτήριο νωρίτερα, να γεννήσει ένα μωρό λιποβαρές, ακόμα και να αποβάλει.

 

Επιπλέον, το μονοξείδιο της νικοτίνης και του άνθρακα έχει ενοχοποιηθεί για το άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα με τα οποία μπορεί να γεννηθεί το μωρό, για εμβρυϊκές δυσμορφίες αλλά και για την εμφάνιση λεμφωμάτων καθώς μεγαλώνει. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά των γυναικών που κάπνιζαν στη διάρκεια των 9 μηνών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν το σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής.

 

Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ομιλία και ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Φροντίστε επομένως όχι μόνο να "κόψετε" το κάπνισμα αλλά και να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε χώρους που οι άλλοι καπνίζουν.


Ποτέ μπροστά στα παιδιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά των καπνιστών παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: δεν τρέφονται υγιεινά, βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση και δεν ασκούνται επαρκώς. Επίσης, έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικές μολύνσεις (βρογχίτιδα, πνευμονία) και μολύνσεις του αφτιού (για τις οποίες μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο), να έχουν αργή ανάπτυξη των πνευμόνων, να αποκτήσουν άσθμα (το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί στα παιδιά που πάσχουν ήδη).


Κόψτε το μαχαίρι!

Πρόκειται για την πλέον αποτελεσματική μέθοδο, η οποία θεωρείται από πολλούς καπνιστές δύσκολη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σταδιακή απεξάρτηση είναι καλύτερη, δυστυχώς όμως η βαθμιαία ελάττωση του τσιγάρου σπάνια οδηγεί στο οριστικό κόψιμο. Στην τακτική της απότομης διακοπής ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών αντιμετωπίζουν ως μόνο σύμπτωμα έναν ελαφρύ εκνευρισμό για λίγες ημέρες και μερικά πρόσθετα κιλά (αν δεν γυμνάζονται και δεν προσέχουν τη διατροφή τους).

Επίσης, μην πέσετε στην παγίδα να αγοράσετε "πιο ελαφριά" τσιγάρα αφού έτσι θα καταφέρετε να καπνίζετε περισσότερο για να αναπληρώσετε τη "χαμένη" νικοτίνη. Όσο για τα υποκατάστατα νικοτίνης, το βελονισμό, την υπνοθεραπεία και τις υπόλοιπες τεχνικές, βοηθούν μόνο τους αποφασισμένους.


Οι αριθμοί αποκαλύπτουν…

  • Το 25-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές και οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα.

  • Ο παθητικός καπνιστής, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν πολλοί, εισπνέει τόσο καπνό όσο και αν κάπνιζε ο ίδιος 15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο.

  • Υπολογίζεται ότι όσοι καπνίζουν ένα ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα ζουν 7 χρόνια λιγότερο από κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

  • Αν οι γονείς έχουν δυνατές απόψεις εναντίον του καπνίσματος, οι πιθανότητες να γίνει το παιδί τους καπνιστής μειώνονται στο 50%.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR