counter

Σχέδια Ήχου

Σχέδια Ήχου
Σχέδια Ήχου

Σχέδια Ήχου

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει από 29 Απριλίου έως 24 Μαΐου 2014 την ατομική έκθεση του Ζάφου Ξαγοράρη «Σχέδια Ήχου».

 

Ο Ζάφος Ξαγοράρης έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά υπαίθριων ηχητικών εγκαταστάσεων και συμμετοχικών δράσεων σε αστικά περιβάλλοντα μεγάλων πόλεων όπως -μεταξύ άλλων: η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Κωνσταντινούπολη, το Μόναχο, το Παλέρμο, οι Συρακούσες, το Brooklyn της Νέας Υόρκης, η Ushuaia, το Σάο Πάολο ή ακόμα σε εξωτερικούς χώρους μικρότερων οικιστικών συγκροτημάτων όπως τα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου Άγιος Σωζόμενος και Πετροφάνι.

 

Οι εγκαταστάσεις αυτές είχαν τους ακόλουθους στόχους: τη μετατροπή του ψιθύρου σε θόρυβο με τη ενίσχυση ασήμαντων ήχων, τη μείωση της εμβέλειας κάποιας πηγής ήχου (π.χ. μιας καμπάνας) ή την προτροπή σε συμμετοχή των περαστικών.

 

Κατά τα εγχειρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στοιχειώδεις μηχανισμοί, όργανα ή συσκευές όπως: μπαταρίες αυτοκινήτου, μικρόφωνα, ηχεία, καμπάνες, σειρήνες και ενισχυτές, ενώ συνοδεύονταν από σχέδια και έργα δύο διαστάσεων. Στην έκθεση «Σχέδια Ήχου» θα παρουσιαστούν τρεις από αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς και τα ζωγραφικά έργα που τις συνοδεύουν.

 

Παράλληλα ο Κώστας Χριστόπουλος θα παρουσιάσει τη σειρά Imprints, Collages & Decollages.

 

Πρόκειται για μια σειρά έργων μικρών διαστάσεων των τελευταίων δύο ετών. Ετερόκλητες φωτογραφίες από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο, τίτλοι άρθρων, αντίγραφα και τυπώματα από άλλες εικόνες δημιουργούν νέες συνθέσεις, μέσα από τις οποίες γίνεται αισθητή μια κάποια αποσπασματικότητα.

Ταυτόχρονα, διαφαίνονται και κάποιες παράδοξες συνάφειες ανάμεσα στα θραύσματα της σημερινής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα και διεθνώς. Μεταξύ άλλων, η άνοδος του φασισμού, ο αυξημένος ρόλος της οικονομίας, η κατίσχυση των τεχνοκρατικών τρόπων σε βάρος της πολιτικής και η έντονη ταξική διαστρωμάτωση αποτελούν προφανώς φαινόμενα του σύγχρονου κόσμου, που ενώ γίνονται ποικιλοτρόπως εμφανή στην καθημερινότητα, χάνουν τις πραγματικές τους διαστάσεις μέσα στον κατακερματισμό και στην πολυσημία των πολλαπλών επικοινωνιακών σημείων. Οι τεχνικές του κολλάζ είναι σε μεγάλο βαθμό ικανές να εικονοποιήσουν αυτήν την αίσθηση του κατακερματισμού, αλλά και να αναδείξουν νέους συσχετισμούς μεταξύ των θραυσμάτων της πραγματικότητας.

Έργα της σειράς αυτή συνόδεψαν τα κείμενα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού transform!, της εξαμηνιαίας Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Εναλλακτικού Προβληματισμού και Πολιτικού Διαλόγου.

 

 

Info: Διάρκεια έκθεσης:  29 Απριλίου έως 24 Μαΐου 2014. Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20. Ωρες λειτουργίας:  Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 11.00 -15.00 και 17.00–20.00, Τετάρτη και Σάββατο 11.00-15.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR