counter

Το παιδί έχει πυρετό!

Το παιδί έχει πυρετό!
Το παιδί έχει πυρετό!

Το παιδί έχει πυρετό!

Κάθε φορά που ένα παιδί ανεβάζει πυρετό οι περισσότεροι γονείς, και ιδιαίτερα οι νέοι, κατακλύζονται από άγχος. Και παρότι ο πυρετός είναι μάλλον “σύμμαχος”  του οργανισμού, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε.

 

Ο πυρετός είναι σύμπτωμα μιας ίωσης ή λοίμωξης και μας «προειδοποιεί» πως ο οργανισμός του παιδιού μας έχει μπει σε μάχη! Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο σύμπτωμα, καθώς πολλά μικρόβια και ιοί ελαττώνουν σημαντικά το ρυθμό πολλαπλασιασμού τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία στέλνει στον οργανισμό το μήνυμα να κινητοποιηθούν οι αμυντικοί του μηχανισμοί με αποτέλεσμα να καταπολεμούνται πιο αποτελεσματικά οι «εισβολείς».

 

Γι’ αυτό και πολλοί παιδίατροι συνιστούν, εφόσον το παιδί δεν παρουσιάζει δυσφορία και ανησυχία, να μη δίνουμε αμέσως αντιπυρετικό αλλά να αφήνουμε τον πυρετό να κάνει τη δουλειά του καταπολεμώντας πιο γρήγορα την ίωση.

 

Πότε έχει πυρετό;

 

Αναφερόμαστε σε πυρετό όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία στη μασχάλη  μεγαλύτερη από 37,2°C, στο ορθό μεγαλύτερη από38°C και στο στόμα  μεγαλύτερη από 37,8°C. Υψηλός πυρετός είναι η θερμοκρασία πάνω από 40,5°C. Ιδιαίτερα επικίνδυνος πυρετός θεωρείται η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 41,7°C, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια και το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας απασχολήσει ποτέ!

 

Πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

  

  • Η πρώτη μας κίνηση είναι η χορήγηση του κατάλληλου αντιπυρετικού φαρμάκου σε σωστή δοσολογία και πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρό μας.

 

  • Η δοσολογία του αντιπυρετικού προσδιορίζεται από τη μορφή του (υπόθετο, σιρόπι, σταγόνες κ.λπ.) και το βάρος του παιδιού.

 

  • Για να είμαστε ακριβείς στη δοσολογία η καλύτερη λύση είναι να δίνουμε το φάρμακο με σύριγγα ή με ειδικό κουταλάκι.

 

  • Αν πρόκειται για μωρό χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο αμέσως, ανεξάρτητα από το ύψος του πυρετού.

 

  • Σε γενικές γραμμές, σε ένα υγιές παιδί που είναι πάνω από 2 ετών, τα αντιπυρετικά θα πρέπει να δίνονται όταν ο πυρετός είναι υψηλότερος από 38,5°C.

 

Παράλληλα με τη χορήγηση των αντιπυρετικών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους παλιούς απλούς φυσικούς τρόπους κάμψης του πυρετού όπως το ελαφρύ ντύσιμο, τα πολλά και δροσερά υγρά, τις κομπρέσες και το χλιαρό μπάνιο, το οποίο θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα μετά τη λήψη του φαρμάκου. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι γύρω στους 30°C και η διάρκεια του μπάνιου γύρω στα 10-15 λεπτά.

 

Μιλάμε αμέσως με τον παιδίατρο αν το παιδί:

 

  • Κλαίει απαρηγόρητα.

 

  • Ξυπνά δύσκολα, είναι θολωμένο ή έχει παραλήρημα.

 

  • Έκανε σπασμούς.

 

  • Έχει εξανθήματα.

 

  • Κάνει εμετούς.

 

  • Πάσχει από χρόνιο νόσημα που το κάνει πιο ευπαθές σε σοβαρές λοιμώξεις.

 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR