counter

«Ένα γερμανικό ρέκβιεμ»!

«Ένα γερμανικό ρέκβιεμ»!
«Ένα γερμανικό ρέκβιεμ»!

Ένα γερμανικό ρέκβιεμ

Για την καταληκτική συναυλία του κύκλου «Adagio - Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα», και τη δεύτερη του κύκλου «Μπραμς» για την ΚΟΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επέλεξε ένα από τα πιο εσωτερικά και υποβλητικά έργα του Γιοχάνες Μπραμς και κατά πολλούς το σημαντικότερο της εργογραφίας του, το Γερμανικό Ρέκβιεμ.

 

Μυσταγωγικό και συμβατό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, το Γερμανικό Ρέκβιεμ παρουσιάζεται υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, με σολίστ δύο καταξιωμένους γερμανούς λυρικούς τραγουδιστές, την υψίφωνο Σουζάννε Μπέρνχαρτ και τον βαρύτονο Γιόχεν Κούπφερ, και με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου υπό τον Μπένεντικτ Χάαγκ.

 

Ο Γιοχάνες Μπραμς συνέθεσε το Γερμανικό Ρέκβιεμ (Ein Deutsches Requiem, έργο 45) μεταξύ των ετών 1865 και 1868, χρησιμοποιώντας ένα καθαρά προσωπικό ύφος, χωρίς να στηριχθεί στο καθιερωμένο κατά παράδοση λατινικό κείμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά σε αποσπάσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια. Λόγω του γερμανόφωνου λιμπρέτου, το έργο ονομάστηκε Γερμανικό Ρέκβιεμ –αν και λέγεται ότι ο συνθέτης είχε πει κάποτε πως θα προτιμούσε να το είχε ονομάσει «Πανανθρώπινο». Έναυσμα για τη σύνθεσή του  φαίνεται πως ήταν ο θάνατος της μητέρας του, το Φεβρουάριο του 1865, μια απώλεια που, όπως ήταν φυσικό, είχε προκαλέσει στον Μπραμς βαθιά θλίψη.

 

Το έργο προβάλλει περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο και την τραγικότητα της ύπαρξης και λιγότερο το μεταφυσικό δέος του θανάτου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ τα Ρέκβιεμ στη Ρωμαιοκαθολική Θεία Λειτουργία αρχίζουν με προσευχές για τους νεκρούς («να τους χαρίσεις αιώνια ανάπαυση, Κύριε»), το Γερμανικό Ρέκβιεμ επικεντρώνεται στους εν ζωή, ξεκινώντας με το «Μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται» από τους Μακαρισμούς. 

 

 

Info: Μεγ. Τετάρτη 16 Απριλίου, ώρα 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές των εισιτηρίων: 11€ (Ζώνη Γ), 20€ (Ζώνη Β), 28€ (Zώνη Α) και 40€ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 6,5€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8,5€ (65+ και πολύτεκνοι). Πληροφορίες στο: 210 7282333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr, επίσης: https://www.facebook.com/megaron.gr, http://www.pinterest.com/megaronathens/, https://twitter.com/MegaronAthens.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR