counter

Για όνειρα γλυκά

Για όνειρα γλυκά
Για όνειρα γλυκά

Για Όνειρα Γλυκά

Από την πρώτη στιγμή που έρχεται το μωράκι μας στον κόσμο, όλες οι μαμάδες φοβόμαστε καθημερινά κάθε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία του.

Εάν λοιπόν βρίσκετε τον εαυτό σας να ελέγχει συχνά την αναπνοή του μωρού σας κατά την διάρκεια της νύχτας, διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες και… κοιμηθείτε ήσυχα!

 

Τι είναι το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου;

Το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, αν και πολύ σπάνιο φαινόμενο, κάνει πολλές μαμάδες να ανησυχούν. Πρόκειται για τον ξαφνικό θάνατο ενός βρέφους, μικρότερου του ενός έτους, που παραμένει ανεξήγητος, χωρίς δηλαδή ιατρική αιτία τόσο από το ιστορικό του μωρού όσο και από εξετάσεις που ακολουθούν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά με αυτό το σύνδρομο φαίνονται υγιή αλλά στην πραγματικότητα ίσως να έχουν κάποια βαθύτερη ανωμαλία.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στον αιφνίδιο θάνατο;

Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες, όπως το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μαλακά σκεπάσματα, τα μαξιλάρια, το σκέπασμα του κεφαλιού του μωρού,  η υπερβολική θερμοκρασία του δωματίου, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με ενήλικες κ.α. Μάλιστα πρόσφατη γερμανική έρευνα θεωρεί ως πιθανή αιτία βρεφικού θανάτου ακόμα και όταν τα μωρά κοιμούνται σε άλλο υπνοδωμάτιο από τους γονείς, τους πρώτους μήνες ζωής, με πιθανή εξήγηση την μειωμένη αντίδραση των γονέων.

Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας φαίνεται να είναι η θέση στην οποία κοιμάται το μωρό. Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν πως όταν έναν μωρό κοιμάται μπρούμυτα, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου αυξάνεται ιδίως αν ισχύουν κάποιοι και από τους παραπάνω παράγοντες. Οι συστάσεις της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας από το 2005 είναι ότι η μόνη ασφαλής θέση ύπνου για τα βρέφη είναι η ύπτια. Η πλάγια θέση, ενώ στις συστάσεις του 2000 φαινόταν εξίσου ασφαλής όπως και η ύπτια, τώρα πια θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι δεν είναι σταθερή θέση και εύκολα το μωρό μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα.

 

Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι κινδυνεύουν περισσότερο μωρά που:

  • Κοιμούνται μπρούμυτα ή με το κεφαλάκι τους σκεπασμένο ή σε μαλακή επιφάνεια, όπου μπορούν να σχηματιστούν εσοχές.

  • Οι μητέρες τους κάπνιζαν, έκαναν χρήση αλκοόλ ή φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Είναι πολύ βαριά ντυμένα ή κοιμούνται σε υπερβολικά ζεστό ή ψυχρό περιβάλλον.

  • Γεννήθηκαν από μητέρες μικρότερες από 20 χρόνων.

  • Γεννήθηκαν χωρίς προγεννητική παρακολούθηση.

  • Γεννήθηκαν πρόωρα ή είχαν χαμηλό βάρος γέννησης.

  • Πάσχουν από κρύωμα ή κάποια άλλη μολυσματική ασθένεια.

  • Είναι αγοράκια.

 

Πως μπορώ να προστατεύσω το μωρό μου;

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν μελετηθεί εντατικά και έχουν απομονωθεί τόσο κάποιοι παράγοντες επικινδυνότητας όσο και πρακτικές οδηγίες, τις οποίες αν εφαρμόσουμε μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου. Γι' αυτό λοιπόν:

 

  • Να θηλάζετε. Έρευνες δείχνουν ελαττωμένη επίπτωση στα θηλάζοντα βρέφη.

 

  • Να αερίζετε καλά το υπνοδωμάτιο του μωρού.Συστήνεται η χρήση ανεμιστήρα το καλοκαίρι που ανανεώνει τον αέρα που αναπνέει το μωράκι

 

  • Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά μέσα στους χώρους που είναι το μωρό σας.

 

  • Να κοιμίζετε το μωράκι σας πάντοτε σε ύπτια θέση (ανάσκελα). Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και η χρήση υπνόσακου που εμποδίζει το μωρό να γυρίσει μπρούμυτα ή και να κουκουλωθεί με σκεπάσματα.

 

  • Το στρωματάκι του να είναι σκληρό, χωρίς πρόσθετα μαξιλάρια, κουβέρτες, παιχνίδια κ.λπ.

  • Τους πρώτους μήνες είναι καλύτερα να κοιμίζετε το μωρό στο υπνοδωμάτιό σας, ποτέ όμως στο ίδιο κρεβάτι καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας αν το πιέσετε ή το στριμώξετε άθελά σας.

 

  • Μη ντύνετε το μωρό βαριά στον ύπνο του και φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι υπερβολικά ζεστή ή ψυχρή.

 

  • Να δίνετε πιπίλα στο μωρό όταν ετοιμάζεται να κοιμηθεί, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση της ίσως βοηθάει.  Μη του την επανατοποθετείτε όμως αφού έχει κοιμηθεί και μην το πιέζετε να την δεχτεί αν δεν τη θέλει.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR