counter

Φακές και διατροφή

Φακές και διατροφή
Φακές και διατροφή

Φακές και διατροφή

Οι φακές αποτελούν ίσως το πιο διαδεδομένο όσπριο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι σε μορφή σούπας. Ας δούμε και με τι άλλο όμως μπορούμε να μαγειρέψουμε και να συνδυάσουμε τις φακές μας.

 

Δάφνη. Εκτός από το ό,τι είναι το μυρωδικό, με το ιδιαίτερο άρωμα, που χρησιμοποιούν όλοι για τις φακές τους, η δάφνη βοηθάει και στην καλύτερη πέψη της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχουν οι φακές. Είτε τις κάνετε σούπα είτε απλά τις βράζετε και τις σουρώνετε, μην παραλείψετε να προσθέσετε και 2-3 φύλλα δάφνης.

 

Ντομάτα. Η ντομάτα ταιριάζει πολύ με τις φακές και τις εμπλουτίζει με το πολύτιμο λυκοπένιο, μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα λόγω του ό,τι η τομάτα βράζει μαζί με τις φακές και προστίθεται και λάδι, η απορρόφησή του αυξάνεται σημαντικά  

 

Καρότο. Αν και πολλοί θεωρούν το καρότο το λαχανικό για φασολάδα, ταιριάζει εξαιρετικά και με τις φακές και μάλιστα αντίστοιχα με το λυκοπένιο, το β-καροτένιο απορροφάται πολύ καλύτερα. Αν δε σας αρέσει κομμάτια μέσα στις φακές σας, μπορείτε να το προσθέσετε τριμμένο.

Ψάρι. Ξεχάστε τον κλασσικό συνδυασμό της φακής σας με φέτα και προτιμήστε λίγο ψάρι π.χ. τόνο ή σολομό ή κάποιο αλίπαστο ψάρι. Οι πρωτεϊνη του ψαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συμπληρώνει τις φυτικές πρωτεϊνες από τις φακές. Η φέτα μπορεί να περιέχει επίσης υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνη αλλά το ασβέστιο που περιέχει κάνει δυσαπορρόφηση στο σίδηρο από τις φακές, καθώς δρα ανταγωνιστικά.

 

Ρύζι. Η λυσίνη, το αμινοξύ που περιέχει το ρύζι και δεν περιέχουν οι φακές, συμπληρώνουν το γεύμα και καθιστούν τη φυτική πρωτεΐνη ισοδύναμη της ζωικής. Συνδυάστε λοιπόν τις κλασσικές φακές με λίγο ρύζι ή κάντε φακές σαλάτα ή φακόρυζο, επιλέγοντας μάλιστα άγριο ρύζι για επιπλέον φυτικές ίνες, με καλύτερο κορεσμό και παράλληλα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.         

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR