counter

Γιατί κλαις μωρό μου;

Γιατί κλαις μωρό μου;
Γιατί κλαις μωρό μου;

Γιατί κλαις μωρό μου;

Το κλάμα είναι το μοναδικό μέσον που έχει το παιδί σας για να σας δείξει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Ένα μωρό που η μητέρα του ανταποκρίνεται αμέσως στο κλάμα του, βλέπει ότι οι γύρω του ενδιαφέρονται να το καταλάβουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του, νιώθει ασφάλεια και ευχαρίστηση.


Κλαίει γιατί…

….πεινάει

Η πείνα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ξυπνούν τα μωρά κλαίγοντας.  Αν και κάθε μωρό κλαίει με διαφορετικό τρόπο, συνήθως όταν πεινάει κλαίει έντονα σαν να σας φωνάζει και απαιτητικά και ησυχάζει αμέσως μόλις του δώσετε το στήθος σας ή το μπουκάλι.


Η επόμενη κίνηση

Ταΐστε με βάση τη ζήτηση. Τον πρώτο καιρό θα πρέπει να ακολουθήσετε την πείνα του μωρού σας και όχι να το ταΐζετε βάση ωραρίου.

Κάντε γρήγορα.  Φροντίστε να είστε γρήγορη στη διαδικασία προετοιμασίας για το θηλασμό, ενώ αν δίνετε στο μωρό σας ξένο γάλα φροντίστε να είναι όλα έτοιμα, ώστε να ετοιμάζετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το γεύμα του.

Δοκιμάστε την πιπίλα. Σε κάποια μωρά το πιπίλισμα έχει κατευναστική επίδραση. Αν το μωρό σας είναι ταϊσμένο και παρ’ όλα αυτά κλαίει δώστε του πιπίλα

… ζεσταίνεται ή κρυώνει

Έρευνες δείχνουν ότι τα νεογέννητα είναι πιθανό να κοιμούνται περισσότερο και να κλαίνε λιγότερο όταν η θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Και φυσικά η βρεγμένη πάνα μπορεί να είναι αιτία κλάματος λόγω της υγρασίας που κάνει το μωρό να κρυώνει.


Η επόμενη κίνηση

Αλλάξτε την πάνα. Όταν κλαίει το μωρό ελέγχετε μεταξύ άλλων αν η πάνα είναι λερωμένη και εφόσον είναι αλλάξτε την αμέσως.

Ελέγξτε αν ζεσταίνεται ή κρυώνει. Πιάστε πίσω την πλατούλα του μωρού για να δείτε αν είναι ιδρωμένο και εφόσον είναι ελαφρώστε τον ρουχισμό. Αν πάλι τα χεράκια και τα ποδαράκια είναι κρύα ντύστε το πιο ζεστά.


… σας θέλει κοντά του

Κάποια μωρά μόλις ξυπνήσουν αρχίζουν να κλαίνε και δεν σταματούν παρά μόνο όταν τα πάρουν αγκαλιά. 


Η επόμενη κίνηση

Γρήγορα κοντά του. Αν το μωρό κλαίει και ξέρετε ότι δεν υπάρχει κάτι που το ενοχλεί, πηγαίνετε αμέσως κοντά του και πάρτε το αγκαλιά.

Κάνε το όπως στην Αφρική. Αν έχετε δουλειές και δεν μπορείτε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το μωρό αλλά εκείνο διαμαρτύρεται, δοκιμάστε να το βάλετε στο μάρσιπο. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα μωρά στην Αφρική που  οι μητέρες τους τα κουβαλούν πάνω τους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι αυτά που κλαίνε λιγότερο!

Αφήστε την μυρωδιά σας.  Τοποθετήστε στην κούνια του μωρού ένα μαξιλαράκι με το οποίο έχετε κοιμηθεί για λίγες μέρες ή ένα μακό μπλουζάκι που έχετε φορέσει. Η μυρωδιά σας  μπορεί να είναι καθησυχαστική για το μωρό σας.


… πονάει

Ένα μωρό που κλαίει μπορεί να είναι άρρωστο ή να πονάει. Το κλάμα του μωρού που πονάει συνήθως είναι έντονο και το μωρό, παρόλο που δοκιμάζουμε τα πάντα για να το ανακουφίσουμε, δεν ησυχάζει.


Η επόμενη κίνηση

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι καλά. Αν κλαίει έντονα και δεν ησυχάζει καλό είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρο. Αν έχετε διαπιστώσει συμπτώματα ασθένειας επισκεφτείτε τον άμεσα.

Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία τους κολικούς. Προσπαθήστε να ανακουφίσετε το μωρό τις ώρες που πονάει κρατώντας το αγκαλίτσα, πηγαίνοντάς το μια βόλτα, κάνοντάς το ένα μπανάκι, βάζοντας λίγη μουσική, τοποθετώντας το με την κοιλιά να ακουμπάει στα γόνατά σας. 


…γιατί είναι γυμνούλι

Κάποια μωρά αναστατώνονται όταν τους βγάζουν τα ρούχα και βάζουν τα κλάματα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή κρυώνουν αφού μπορεί να αντιδράσουν έτσι ακόμα και στη μέση του καλοκαιριού, αλλά επειδή χωρίς την επαφή με το ύφασμα από τα ρούχα που φοράνε νιώθουν απροστάτευτα.


Η επόμενη κίνηση

Όλα τα απαραίτητα σε άμεση πρόσβαση. Όταν το κάνετε μπάνιο ή θέλετε να του αλλάξετε ρούχα φροντίστε να έχετε μαζέψει πρώτα κοντά σας ό,τι θα χρειαστείτε.

Επιδείξτε ηρεμία.  Μην αφήνετε το κλάμα του μωρού να σας αγχώσει όσο το ντύνετε και το ξεντύνετε. Ντύστε το με ήρεμες κινήσεις και μιλάτε του καθ’ όλη τη διάρκεια με ήρεμη, γλυκιά και καθησυχαστική φωνή. 


…τρόμαξε

Ξαφνικές αλλαγές ή ξαφνικά ερεθίσματα μπορεί να αναστατώσουν ένα μωρό. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις θα δείτε το μωρό να τινάζεται και στη συνέχεια να  κλαίει έντονα.


Η επόμενη κίνηση

Πάρτε το αγκαλίτσα. Κρατήστε το κοντά σας μέχρι να ησυχάσει μιλώντας του ήρεμα και καθησυχαστικά. 

Προνοήστε για την επόμενη φορά.  Αποφύγετε δηλαδή ερεθίσματα που ξέρετε ότι το τρομάζουν.

Επιτρέψτε κάποιους θορύβους.  Καλό είναι να συνηθίσετε το μωρό σας σε θορύβους  της καθημερινότητας.


… είναι κουρασμένο

Κάποια μωρά μπορεί να γκρινιάζουν περισσότερο ή να κλαίνε πιο εύκολα όταν είναι κουρασμένα ή καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου.


Η επόμενη κίνηση

Μείνετε σταθεροί στο πρόγραμμα. Τα μωρά έχουν ανάγκη από καθιερωμένες ρουτίνες. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα γεύματα και τον ύπνο. Ένα μωρό που τρώει και κοιμάται στην ώρα του είναι πιο πιθανό να κλαίει λιγότερο.

Αποσυρθείτε σε χώρο με ησυχία. Ακόμα και αν δεν είναι η ώρα για ύπνο, αποσυρθείτε  με το μωρό σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο.

Αποφύγετε έντονα ερεθίσματα. Όπως παιχνίδια με υπερβολικό θόρυβο, έντονη μουσική, γιατί μπορεί να εκνευρίσουν ακόμα περισσότερο το μωρό σας.

Στροφή σε χαλαρές δραστηριότητες. Βάλτε μουσική ή δοκιμάστε να του πείτε ένα παραμύθι, καθώς η φωνή σας μπορεί να είναι ένα καλό χαλαρωτικό για το μικρούλι σας.

Σε θέση χαλάρωσης. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να κοιμηθεί βάλτε το μωρό σας σε μέρη που θυμίζουν ύπνο όπως στην κούνια του, στο ριλάξ ή στο καρότσι του και κουνήσετε ρυθμικά (αλλά όχι έντονα).


… σας έχασε

Μεταξύ 8ου και 10ου μήνα το μωρό μπορεί να  αναστατώνεται και να κλαίει κάθε φορά που σας χάνει από τα μάτια του, καθώς διανύει ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης, όπου εκδηλώνει το άγχος αποχωρισμού. Πιθανόν να βάζει τα κλάματα όταν βλέπει πρόσωπα που δεν γνωρίζει.


Η επόμενη κίνηση

Δείξτε κατανόηση. Μην κάνετε αστεία ενισχύοντας την ανασφάλειά του, μην το πιέζετε να πάει σε πρόσωπα που δε θέλει και σε καμία περίπτωση  μην το αφήνετε να κλαίει.  

Εμφανιστείτε γρήγορα. Αν και δεν χρειάζεται να το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει επειδή σας έχασε, καλό είναι να εμφανίζεστε γρήγορα στο οπτικό του πεδίο ώστε να σας βλέπει. Καθησυχάστε το λέγοντας «εδώ είναι η μανούλα».


…βαριέται

Μετά το δεύτερο εξάμηνο το μωρό θα είναι για περισσότερη ώρα ξύπνιο.  Είναι φυσικό λοιπόν να βαριέται να μείνει στην κούνια ή στο παρκάκι του όταν δεν κοιμάται και να εκφράσει τη διαμαρτυρία του κλαίγοντας.


Η επόμενη κίνηση

Bάλτε παιχνίδια στην κούνια. Με την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, φροντίστε να υπάρχουν  παιχνίδια στην κούνια για να τα παρατηρεί το μωράκι σας όταν ξυπνά.

Δώστε του σημασία και ερεθίσματα. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο για να παίξετε  με το μωρό σας παρέχοντας του τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του  ερεθίσματα.


Οι αριθμοί αποκαλύπτουν:  

  • Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα μωράκια κλαίνε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα.

  • Το περισσότερο κλάμα γίνεται τις πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής.

  • Οι πιο δύσκολες ώρες είναι συνήθως οι βραδινές: από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR