counter

Μύθοι τέλος για το γάλα

Μύθοι τέλος για το γάλα
Μύθοι τέλος για το γάλα

Μύθοι τέλος για το γάλα

Το γάλα και το γιαούρτι, σύμφωνα με μελέτες που ξεκίνησαν πριν από 10 περίπου χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Άτομα που καταναλώνουν γάλα μπορούν να χάσουν ευκολότερα λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες. Επειδή όμως, όπως με όλα τα τρόφιμα, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών με περιορισμένα λιπαρά.

 

Για να πάρεις ασβέστιο πρέπει να πίνεις γάλα…

Το γάλα αποτελεί την πιο γνωστή πηγή ασβεστίου. Όμως υπάρχουν και άλλες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά. Αρχικά, όλα τα παράγωγά του όπως το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσια σε ασβέστιο. Στις ζωικές πηγές ασβεστίου εντάσσονται και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο, όπως ο γαύρος ή η σαρδέλα, ενώ υπάρχουν και αρκετές φυτικές πηγές, όπως το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και το σπανάκι.

 

Το γάλα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο…

Αν και ο μύθος αυτός έχει ξεπεραστεί, νεότερες μελέτες συνδέουν την πολύ υψηλή πρόσληψη ασβεστίου με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και κυρίως του προστάτη. Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε ασβέστιο δε δημιουργεί ανάλογο κίνδυνο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να τη συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνου.

 

Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά

Ορισμένοι συγχέουν τη δυσανεξία στην λακτόζη με κάποια μορφή αλλεργίας. Στην πραγματικότητα όμως είναι η αδυναμία ορισμένων οργανισμών να χωνέψουν τη λακτόζη. Ωστόσο όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν γάλα με λιγότερη ή χωρίς λακτόζη, ή γιαούρτι.

 

Ο οργανισμός μας δεν έχει φτιαχτεί για να καταναλώνει αγελαδινό γάλα

Ο άνθρωπος τρώει ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα για πάνω από 8.000 χρόνια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει τη δυνατότητα να χωνέψει, να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Το πραγματικό ζήτημα είναι σε ό,τι αφορά την εκτροφή των αγελάδων. Η χρήση αντιβιοτικών σε μεγάλες ποσότητες προληπτικά αλλά και της αυξητικής ορμόνης των βοοειδών, που χρησιμοποιείται για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος, απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του καταναλωτή. Μοναδικό όπλο όμως σε αυτή την περίπτωση είναι η αγορά βιολογικού γάλακτος για την παραγωγή του οποίου απαγορεύεται η χρήση των εν λόγω ουσιών.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR