counter

10 λόγοι που προκαλούν άγχος

10 λόγοι που προκαλούν άγχος
10 λόγοι που προκαλούν άγχος

10 λόγοι που προκαλούν άγχος!

Εκτός από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε και μας προκαλούν στρες φαίνεται ότι ακόμα και η τροφή που καταναλώνουμε μπορεί να ασκήσει εξίσου μεγάλη επιρροή στη διάθεσή μας, προκαλώντας μας αισθήματα άγχους και νευρικότητας.  

 

Νο1. Επιπρόσθετα τροφίμων, ασπαρτάμη & χρωστικές ουσίες…

Αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν αλλαγές στη διάθεσή τους (εμφάνιση αισθήματος νευρικότητας) έπειτα από κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως ασπαρτάμη, υψηλού σε φρουκτόζη σιροπιού καλαμποκιού, χρωστικών (συμπεριλαμβανομένων των Κόκκινου #40 & Κίτρινου#5) & αρωματικών ουσιών όπως το MSG. Οι παραπάνω ουσίες αποτελούν νευροτοξίνες, οι οποίες είναι ικανές να διακόπτουν τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος με τελικό αποτέλεσμα να προκαλούν αισθήματα νευρικότητας & στρες.

 

Νο2. Τροφικές ευαισθησίες…

Τα συμπτώματα ποικίλλουν (στομαχόπονος, δύσπνοια), ενώ σύμφωνα με έρευνες και η τροφική ευαισθησία φαίνεται να προκαλεί άγχος-στρες στον οργανισμό. Ειδικότερα, η γλουτένη, η σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα – ακόμα και η σοκολάτα – επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα τόσο ορμονών όσο και άλλων «χημικών κλειδιών» του εγκεφάλου, διαταράσσοντας – κατά συνέπεια - όλους εκείνους τους μηχανισμούς που ευθύνονται για τον έλεγχο του στρες.

 

Νο3. Παράλειψη γευμάτων…

Τη σύγχρονη εποχή και λόγω των «τρελών» ρυθμών ζωής η παράλειψη γευμάτων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ενώ παρατηρείται συχνά και κυρίως σε αγχώδη άτομα η απουσία επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, που τα άτομα έχουν συχνά γεύματα,  το φαινόμενο της παράλειψης γευμάτων εκτός από πτώση των τιμών γλυκόζης αίματος οδηγεί και σε αυξημένα αισθήματα άγχους, επιθετικότητας, ζάλης, σύγχυσης και αδυναμίας.


Νο4. Αφυδάτωση…

Ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ υδάτωσης – διάθεσης (έρευνα στο Πανεπιστήμιο Tufts, το 2009).  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα μερικώς αφυδατωμένοι φοιτητές – αθλητές παρουσίασαν αισθήματα θυμού, σύγχυσης, έντασης & κούρασης. Η ενυδάτωση, ως γνωστό, αποτελεί υψίστης σημασίας διεργασία, καθώς - εκτός των άλλων - συμβάλλει και στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Η πόση, συνεπώς,  αρκετής ποσότητας νερού αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για έλεγχο του στρες.


Νο5. Τσιγάρα, ναρκωτικές ουσίες & αλκοόλ…

Η πρόταση ότι το κάπνισμα, το ποτό και η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν ηρεμιστική δράση αποτελεί ένα καταρριφθέντα μύθο ! Η νικοτίνη, φυσικό διεγερτικό, αυξάνει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό παλμό, ενώ αισθήματα σύγχυσης & πανικού είναι πιθανόν να εμφανιστούν λόγω των αναπνευστικών δυσκολιών (μονοξείδιο του άνθρακα) που παρουσιάζουν οι καπνίζοντες.

Αναφορικά με το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, τα άτομα με «αγχώδη διαταραχή» είναι 2 - 3 φορές πιο πιθανόν να κάνουν κατάχρηση των παραπάνω συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αλκοόλ & ναρκωτικά από κοινού οδηγούν σε κρίσεις πανικού, διαταράσσοντας όλους εκείνους τους μηχανισμούς του εγκεφάλου για έλεγχο του στρες.


Νο6. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών…

Φροντίζουμε να λαμβάνουμε τις βιταμίνες μας !!! Το σύμπλεγμα «βιταμινών B», οι «βιταμίνες C & E», όλες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, ενώ οι «βιταμίνες B» κατεξοχήν επηρεάζουν τη διάθεση και το μεταβολισμό. Το γνωστό σε όλους «μαγνήσιο» έχει την ιδιότητα να ηρεμεί τον οργανισμό, ενώ το «σελήνιο» να επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη του 2006 άτομα με χαμηλά επίπεδα ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων  ήταν επιρρεπή στο στρες.


Νο7. Ηλικία…

Είναι φυσικό, καθώς μεγαλώνουμε, να αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερες δύσκολες καταστάσεις (προβλήματα υγείας, θάνατοι συγγενικών προσώπων, οικονομικά προβλήματα κλπ), με συνέπεια την αύξηση του στρες στον οργανισμό μας. Εκτιμάται ότι το 20-30 % μεγαλύτερων ενηλίκων καταβάλλονται από άγχος, αν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.


Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και της Ελένης Σολωμού, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κεφαλλονιά, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,  www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR