counter

Σταύρος Θεοδωράκης: Παρουσίασε τους συνεργάτες του στο "Ποτάμι"

Σταύρος Θεοδωράκης: Παρουσίασε τους συνεργάτες του στο "Ποτάμι"
Σταύρος Θεοδωράκης: Παρουσίασε τους συνεργάτες του στο "Ποτάμι"

Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση του κόμματος του “Το ποτάμι”, παρουσίασε τα μέλη του κόμματος του και κατέθεσε τους στόχους του νέου κόμματος και τις δεσμεύσεις προς τους Έλληνες πολίτες.

“Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Πρώτη φορά κάνουμε κόμμα, δεν ξέρουμε πώς θα γίνουν κάποια πράγματα.”  Όντως. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έκανε εισήγηση πριν δεχθεί ερωτήσεις. Έδωσε αμέσως τον λόγο στους δημοσιογράφους σε μία διαδικασία που λίγο-πολύ αποδείχθηκε χαοτική. Λογικό και αναμενόμενο. Το “Ποτάμι” καλείται να αποκτήσει κανάλια, να μπουν κάποια πράγματα σε τάξη, να διατυπωθούν θέσεις, προτάσεις και σχέδια. Πώς θα γίνει αυτό;  “Συγκροτημένα, με τη σύνθεση απόψεων και προτάσεων από ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα και από ανθρώπους που τα ζουν.”

Επί δύο ώρες, ο Θεοδωράκης, ήταν όρθιος μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους απαντώντας σε ερωτήσεις, επαναλαμβάνοντας συχνά τα ίδια πράγματα που συμπυκνώνονται σε αυτό: “το Ποτάμι αποτελεί μια πρωτοβουλία για να δώσει έκφραση σε πολίτες που θέλουν να εκφραστούν και δυσφορούν με το κομματικό κατεστημένο. Δεν είναι ούτε στη δεξιά, ούτε στην αριστερά. Είναι μετριοπαθές, προσανατολισμένο στην Ευρώπη και προτάσσει τη συνεννόηση ως βασικό μέσο για την έξοδο από την κρίση.”

Αναλυτικά, μερικά βασικά σημεία από τις αναφορές του Σταύρου Θεοδωράκη:

Το Ποτάμι δεν θα έχει υψηλά λειτουργικά έξοδα θα χρηματοδοτηθεί από εισφορές των υποστηρικτών του. Ήδη σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει, μέσω του site, τη βούληση να στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Δεν είναι εύκολο να αποφασίσουμε σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Θα το αποφασίσουμε όταν-και αν-πάμε στις Βρυξέλλες. Αυτό το “παλιό” που λέμε για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη. Και εκεί θα πάμε με αυτούς που θα θέσουν τα μεγάλα ζητήματα. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη. Και στις στρατηγικές επιλογές, η οπτική δεν πρέπει να είναι του Έλληνα, αλλά του Ευρωπαίου.

Δεν προσδιορίζομαι ως δεξιός ή αριστερός. Ούτε ως κεντρώος, Μου αρέσει η μετριοπάθεια. Και το ζητούμενο σήμερα είναι να βρούμε λύσεις.  Να λύσουμε τα προβλήματα μας και μετά μπορούμε να βάψουμε τους δρόμους με κομματικά χρώματα.

Θα συμμετέχω ενεργά, τα παράτησα όλα τα άλλα. Δεν θα είμαι στο Ευρωψηφοδέλτιο, αλλά θα είμαι παρών στη μάχη." Το ψηφοδέλτιο λέει θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν το δώσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι υπό διαμόρφωση - και στην περιοδεία που θα κάνει θα βρει και άλλα άτομα.

Απολίτικη κίνηση; Όχι. Το “Ποτάμι” είναι η ανάγκη κάποιων πολιτών να υπάρχει λύση πέρα από κομματικά στερεότυπα. Αυτή τη στιγμή τα κόμματα προκαλούν πρόβλημα στη χώρα. Πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες δυνάμεις.

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και η ευθύνη για τα προβλήματα της χώρας βαραίνει τους πολιτικούς. Αμφιβάλλω αν αυτοί που μας οδήγησαν στα αδιέξοδα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Θεωρώ ότι πρέπει να δώσω στον κόσμο, στον απλό πολίτη, την ευκαιρία να εκφραστεί.

Το Ποτάμι δεν μπορεί να αλλάξει, φυσικά, την ιστορία και την πορεία της χώρας. Οι συμμαχίες μπορούν να το κάνουν.

Μνημόνιο ή “αντιμνημόνιο”; Υπάρχουν πιο σύνθετα προβλήματα, αφού βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως το θέμα δεν βρίσκεται τόσο στο περιεχόμενο του μνημονίου, όσο στους χειρισμούς που έγιναν από τους πολιτικούς.  Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει με δανεικά. Πρέπει να δημιουργήσει βάση για να ξεκινήσει να παράγει.

Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που μπορούν να φανούν χρήσιμοι και προσβλέπουμε σε συνεργασία με αυτούς, για να βάλουμε νέους κανόνες στην πολιτική.

Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης, στιχουργός

Μαρία Δημητρίου, ελληνίδα τσιγγάνα επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας

Νίκος Δήμου, συγγραφέας

Αννα Ευφραιμίδου, ογκολόγος, παθολόγος

Παναγιώτης Κακατσούλης, ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στην σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Βάσω Κιντή, καθηγήτρια φιλοσοφίας

Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής αρχιτεκτονικής

Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρυτανης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος

Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Πρωτέα

Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια βιβλίων

Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός

Αννα Λιδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας

Χαρης Μαθιόπουλος, κοινωνιολόγος

Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην αρχηγός στην εθνική πόλο

Γιούλη Μελουδάκου

Αναστασία Μήνου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος

Νίκος Ξυδάκης, μουσικός

Νίκος Ορφανός, ηθοποιός

Ντανα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών

Ανδρεας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος

Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος

Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος

Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Γεωργία Λινάρδου, δημοσιογράφος

Διευθυντής της καμπάνιας είναι ο πολιτικός επιστήμονας Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Το ψηφοδέλτιο είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων.

Οι υποψήφιοι για την Κομισιόν υπερασπίζονται περισσότερο τις γραφειοκρατικές ελίτ, το χθες.

Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και να αναδεικνύεται πλέον μικρότερος αριθμός βουλευτών. Το σύστημα πρέπει να γίνει αναλογικότερο και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν από διαφορετικούς χώρους.

Η χώρα έχει κακό δημόσιο τομέα. Αυτό που χρειάζεται είναι η ανακατανομή δυνάμεων, πόρων και ανθρώπων για την καλύτερη λειτουργία του.

Η Ελλάδα έχει πόρους και προϊόντα που δεν τα αξιοποιεί. Πρέπει να κάνει μια καμπάνια για την προώθηση των προϊόντων και των χαρακτηριστικών που της χορηγούν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αν δεν πάμε καλά εγώ θα φταίω. Η αποτυχία θα είναι δική μου, η επιτυχία όλων. Θα πάμε σπίτια μας αν δεν εκλεγούμε - θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε στις δουλειές μας. Άλλοι πιο τραυματισμένοι - όπως εγώ, άλλοι λιγότερο."

Πηγή: protagon.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR