counter

Έχεις… τεστ!

Έχεις… τεστ!
Έχεις… τεστ!

Έχεις… τεστ!

Έχει περάσει η ημερομηνία που περιμένατε να αδιαθετήσετε και οι ελπίδες να είστε έγκυος όλο και αυξάνονται. Έχοντας στο μυαλό σας πως τα σημάδια για τον ερχομό του πελαργού είναι ίδια με τα συμπτώματα της περιόδου, δεν έχετε παρά να κάνετε το γνωστό τεστ εγκυμοσύνης.    

 

Το τεστ εγκυμοσύνης που θα αγοράσετε από το φαρμακείο, ουσιαστικά «διαβάζει» τα ούρα σας. Περιλαμβάνει μια συσκευή που μοιάζει με στικ η οποία διαθέτει στην άκρη της μια απορροφητική μύτη. Αφού τη «βρέξετε» με πρωινά ούρα, κουμπώστε το ειδικό καπάκι και 1-2 λεπτά αργότερα θα φανεί το αποτέλεσμα στα ειδικά παραθυράκια, είτε με σύμβολα είτε με λέξεις. Η αξιοπιστία του τεστ αγγίζει το 99%.

 

 

Αναιμίες, η ώρα της αλήθειας 

 

Αν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας είναι χαμηλά, σημαίνει πως έχετε σιδηροπενική αναιμία την οποία θα αντιμετωπίσετε με σωστότερη διατροφή –θα εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως μοσχάρι, σαλάτες κ.λπ.- και με συμπληρώματα σιδήρου.

 

Πρέπει να ξέρετε ότι η αιμοσφαιρίνη είναι η βασική πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και το έμβρυο γι αυτό, τα επίπεδά της πρέπει να είναι τουλάχιστον, φυσιολογικά.

 

Επίσης, πρέπει να διαπιστωθεί αν έχετε δρεπανοκυτταρική αναιμία ή το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας. Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, πρέπει να γίνει έλεγχος και του μελλοντικού μπαμπά και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα και της δικής του εξέτασης βγει θετικό, πρέπει να ελεγχθεί και το έμβρυο.

 

 

Εξετάσεις ούρων, οι απαραίτητες  

 

Αναπόσπαστο κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου αφού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την υγεία σας, είναι οι τακτικές εξετάσεις ούρων. Από τις εξετάσεις αυτές μπορεί να φανεί αν…

… έχετε ουρολοίμωξη –από τον εντοπισμό πυοσφαιρίων.

… υπάρχει κάποια λοίμωξη στον οργανισμό σας ή η πιθανότητα να εμφανίσετε προεκλαμψία -από την παρουσία λευκοκυττάρων ή λευκώματος.

… τα νεφρά σας λειτουργούν φυσιολογικά, τώρα που θα χρειαστεί να δουλεύουν υπερωρίες -από την ποσότητα νερού που μετριέται σε αυτά.

… υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη –από την παρουσία κετόνης.

 

 

Ένα αστέρι τρεμοπαίζει!

  

Από τις σημαντικότερες ενδεχομένως εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε, είναι αυτή που θα σας επιβεβαιώσει πως το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας είναι υγιές και όλα μέχρι στιγμής κυλούν φυσιολογικά. Πρόκειται για την πρώτη «φωτογραφία» της νέας ζωής! Όπως θα δείτε, η καρδούλα του, σαν ένα μικροσκοπικό αστεράκι, χτυπά γρήγορα και ανυπόμονα. Η πρώτη «επίσημη» επιβεβαίωσης της εγκυμοσύνης σας, είναι σίγουρο πως θα ζωγραφίσει στο πρόσωπό σας ένα χαμόγελο ευτυχίας που θα διαρκέσει… ώρες!         

 

 

Όσα αποκαλύπτει η αυχενική διαφάνεια

 

«Είναι καλά το μωρό μου;», σκέφτεστε συνέχεια… Η επόμενη προγραμματισμένη εξέταση στην οποία θα υποβληθείτε είναι ο προσδιορισμός της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου, την απάντηση της οποίας μάλιστα θα έχετε αμέσως. Στη συγκεκριμένη εξέταση, ο γυναικολόγος σας θα διαπιστώσει αν και σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος να γεννηθεί το πλασματάκι σας κάποιο νόσημα οφειλόμενο σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες -κυρίως σύνδρομο Down, τρισωμίες και συγγενείς καρδιοπάθειες. Όσο για την αξιοπιστία της, φτάνει το 90%.

 

Πρόκειται για μια εξέταση που συνδυάζει το υπερηχογράφημα του εμβρύου και την αιμοληψία της μέλλουσας μαμάς. Ο γιατρός με τη βοήθεια των υπερήχων, προσδιορίζει την αυχενική διαφάνεια του εμβρύου, μετράει δηλαδή το εύρος μιας πτυχής στον αυχένα του. Αυτή η τιμή σε συνδυασμό με την τιμή ενός ορμονικού δείκτη (PAPP-A) στο αίμα σας θα δώσει το αποτέλεσμα. Αν το τελευταίο δεν είναι ικανοποιητικό θα χρειαστεί να κάνετε μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, τη γνωστή αμνιοπαρακέντηση.

 

 

Υπερηχογράφημα Β-επιπέδου, όλα για την ανάπτυξή του!

 

Από τις σπουδαιότερες ανησυχίες όλων των μελλοντικών γονέων και εσάς φυσικά, είναι αν το μωρό ακολουθεί την προβλεπόμενη πορεία στη σωματική του ανάπτυξη. Το άγχος όμως μήπως υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία, έρχεται να διώξει το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου με την επιτόπου απάντησή του. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα στην αρτιμέλεια του εμβρύου, ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί, θα σας συμβουλέψει για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η αξιοπιστία του φτάνει το 75%.

 

 

Ποια είναι η διαδικασία;

 

Όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, πρόκειται για ένα υπερηχογράφημα στη διάρκεια του οποίου ο γιατρός ελέγχει το έμβρυο εξωτερικά, από την κορυφή ως τα νύχια αλλά και εσωτερικά, παρατηρώντας όλα τα όργανά του ένα προς ένα. Το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου τελειώνει με την εξέταση της μήτρας, του πλακούντα και το μήκος του τραχήλου σας. Αν τα αποτελέσματα του δεν είναι καλά, θα σας συστήσει να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση.

 

 

Αμνιοπαρακέντηση, η… «αποκάλυψη» της νέας ζωής

 

Την ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα του μωρού σας, δίνει η αμνιοπαρακτέντηση, η πιο εξειδικευμένη εξέταση που αποκαλύπτει με βεβαιότητα αν πρόκειται να γεννηθεί με κάποια χρωμοσωμική ή ανατομική ανωμαλία -το ποσοστό επιτυχίας της φτάνει το 99,99%. Εκτός από τα κακά αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος αυχενικής διαφάνειας ή του υπερηχογραφήματος επιπέδου Β, άλλες περιπτώσεις που επιβάλλουν την συγκεκριμένη εξέταση είναι η ηλικία της μέλλουσας μαμάς και το ένοχο οικογενειακό ιστορικό –αν δηλαδή υπάρχει κάποιος συγγενής με χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή με γενετικές ασθένειες που έχουν σχέση με το φύλλο. Επίσης, η αμνιοπαρακέντηση είναι απαραίτητη όταν και οι δυο γονείς έχουν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας αφού υπάρχουν πιθανότητες σε ποσοστό 25% το παιδί τους να γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία.

 

 

Παράγοντας Rhesus στο επίκεντρο

 

Στην περίπτωση που έχετε ομάδα αίματος με αρνητικό Rhesus και ο σύντροφός σας ομάδα αίματος με θετικό Rhesus, θα χρειαστεί να διαπιστωθεί και ο παράγοντας Rhesus του μωρού σας, κάτι που θα αποκαλυφθεί από το αποτέλεσμα συγκεκριμένης εξέτασης η οποία λέγεται έμμεσος Coombs. Αν τελικά και το μωρό σας έχει θετικό Rhesus σαν τον μπαμπά του, πρέπει να ξέρετε πως από την 16η εβδομάδα και μετά τα ερυθροκύτταρά του αποκτούν «αντιγονικές» ικανότητες. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η –σπάνια- πιθανότητα να «μεταφερθεί» ποσότητα εμβρυικού αίματος στον οργανισμό σας, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Για προληπτικούς λόγους λοιπόν, την 28η και την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης αλλά και μέσα σε 72 ώρες από τον τοκετό, θα σας χορηγηθεί μια ειδική ένεση.

 

 

Ερωτήσεις SOS: Πότε πρέπει να γίνει η εξέταση που λέγεται έμμεσος Coombs;

 

Η εξέταση γίνεται πρώτη φορά τον 4ο μήνα και μέχρι την γέννηση, θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

 

Ποια είναι η διαδικασία;

Πρόκειται για απλή αιματοληψία.

 

Μια καμπύλη μες τη γλύκα

 

Ενώ παλαιότερα η καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη ή καμπύλη σακχάρου γινόταν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, σήμερα οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες για προληπτικούς λόγους υποβάλλονται στη συγκεκριμένη εξέταση. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που την κάνουν υποχρεωτική για ορισμένες γυναίκες: Το οικογενειακό ιστορικό -αν ένας από τους δυο γονείς πάσχει από διαβήτη-, αν το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε με βάρος μεγαλύτερο από 4 κιλά, αν είναι υπέρβαρες, αν στην πρώτη τους εγκυμοσύνη εμφάνισαν διαβήτη κύησης, αν είναι άνω των 35 και φυσικά, αν πριν τη σύλληψη είχαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αν ανήκετε και εσείς σε μια από αυτές τις κατηγορίες, ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε τη συγκεκριμένη εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν «έχετε την τάση» να εμφανίσετε διαβήτη.

 

Μέλλουσα μαμά στο μικροσκόπιο

 

Το πρώτο καθοριστικό ραντεβού με το γυναικολόγο θυμίζει κάτι από ανάκριση που έχει βέβαια, καλό σκοπό! Ο γιατρός λοιπόν προκειμένου να καταγράψει το «ιστορικό» σας, θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα αν καπνίζετε, αν σας αρέσει το αλκοόλ, με τι ασχολείστε, αν έχετε αποβάλλει ποτέ, αν είχατε κάποιο πρόβλημα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, κλπ. Επίσης, θα θελήσει να μάθει για την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας ώστε να μπορέσει να υπολογίσει την πιθανή ημερομηνία του τοκετού και όσον αφορά τις πρώτες εξετάσεις που θα σας ζητήσει να κάνετε είναι οι εξής:

 

Γενική εξέταση αίματος: Εκτός από τον έλεγχο για αναιμίες, τον παράγοντα Rhesus στον οποίο ανήκετε και την ποσότητα γλυκόζης που έχετε στο αίμα σας, από τη γενική εξέταση αίματος θα φανεί αν έχετε προσβληθεί από ηπατίτιδα Β, σύφιλη, ηπατίτιδα C, AIDS, τοξοπλάσμωση και αν έχετε αντισώματα ερυθράς και γενικότερα η κατάσταση της υγείας σας. 

 

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Προκειμένου να διαπιστωθεί πως η καρδιά σας λειτουργεί φυσιολογικά.

 

Έλεγχος βάρους: Το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη θα καθορίσει ακριβώς τα κιλά που σας «επιτρέπεται» να πάρετε.

 

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης: Αναφέρεται  αν είστε υπερτασική ή αν στην οικογένειά σας υπάρχουν υπερτασικά άτομα.

 

Γυναικολογικές εξετάσεις: Ο γυναικολόγος θα ψηλαφήσει το στήθος σας και θα ελέγξει την εξωτερική κατάσταση των γεννητικών σας οργάνων. Αν έχετε πάνω από χρόνο να κάνετε τεστ ΠΑΠ, θα σας υποβάλει στο γνωστό τεστ. Το αποτέλεσμα του θα αποκαλύψει την εικόνα του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας, και τα δυο παίζουν σπουδαίο ρόλο στην καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

 

 

Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR