counter

Υψηλή πίεση και διατροφή

Υψηλή πίεση και διατροφή
Υψηλή πίεση και διατροφή

Υψηλή πίεση και διατροφή

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μία από τις σοβαρότερες διαγνωστικές παραμέτρους που εκφράζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η υψηλή πίεση σε συνδυασμό με τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, το ανεπαρκές διαιτολόγιο και το στρες αποτελεί τη χειρότερη δυνατή σχέση που διαβάλλει σε σοβαρό βαθμό την υγεία.

Συνεπώς, είναι σημαντικό η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση το διαιτολόγιο σας θα πρέπει να είναι προσεγμένο σε θερμίδες και να περιέχει επαρκή ποσότητα φρούτων, λαχανικών αλλά και καλίου και ασβεστίου. Παράλληλα θα πρέπει να είναι φτωχό σε λίπος (κορεσμένα λιπαρά), σε οινόπνευμα, σε νάτριο (δηλαδή το αλάτι θα πρέπει να αποφεύγεται).

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο «κρυμμένο» αλάτι στα τρόφιμα. Η μείωση του αλατιού στη μαγειρική δεν συνεπάγεται και την αυτόματη κατάργησή του από τη διατροφή μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι «κρύβεται» σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε χωρίς, εμφανώς, να έχουν αλμυρή γεύση, όπως για παράδειγμα σε ένα γλυκό.

 

Νεότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα διάφορα τρόφιμα. Καλό είναι να επιλέγετε ειδικά προϊόντα που περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ροφήματα με χυμό φρούτων και τα προϊόντα επάλειψης, όπου όταν καταναλώνονται καθημερινά σε ποσότητες 100ml και 20γρ (1 κουταλιά της σούπας), αντίστοιχα, παρέχουν 600mg και 465mg καλίου.

Τέλος, 30 λεπτά αεροβικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα έχουν ευεργετική επίδραση στην ουσιαστική αντιμετώπιση της υπέρτασης.

 

 

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr.

Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR