counter

Μεταμορφώσεις!

Μεταμορφώσεις!
Μεταμορφώσεις!

Μεταμορφώσεις!

Το πιο όμορφο δωμάτιο είναι σίγουρα το δωμάτιο του μωρού μας. Πολύχρωμο, φωτεινό, διακοσμημένο με αγάπη και τρυφερότητα για το πλάσμα που φέραμε στη ζωή και που κάθε μέρα μεγαλώνει, εξελίσσεται σ’ ένα δραστήριο και όλο περιέργεια παιδάκι.

 

Είναι στιγμές που ταχτοποιώ στα συρτάρια τα ρούχα του δεκατετράχρονου γιου μου και έρχονται στο μυαλό μου εικόνες από το ίδιο ακριβώς έπιπλο, τη συρταριέρα του, με το αγοράκι μου μωρό, να του αλλάζω στην επιφάνειά της την πάνα και να χρησιμοποιώ τα συρτάρια για όλη του -τη μικροσκοπική- «προίκα». Τώρα με το ζόρι χωράνε τα μπλουζάκια και οι φανέλες του, αφού τα μεγέθη είναι πια διαφορετικά! Επιτυχημένη αγορά η συρταριέρα, όμως, αφού άντεξε τόσα χρόνια σκληρής χρήσης στο παιδικό δωμάτιο ενός αγοριού!

 

Φυσικά, δεν γράφω για να επαινέσω τη… συρταριέρα μας, αλλά γιατί με αφορμή την περίφημη οικονομική κρίση, σκεφτόμασταν πως δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε οικονομικά για να κάνουμε «έξυπνες» αγορές, ειδικά όταν πρόκειται για έπιπλα. Και σίγουρα μπορούμε όλοι να βρίσκουμε λύσεις, ανάλογα με τα χρήματα που μπορούμε να ξοδέψουμε και τους χώρους που διαθέτουμε, που θα μεταμορφώσουν, θα διακοσμήσουν το παιδικό δωμάτιο ή που θα έχουν χρηστική αξία ακόμη κι όταν το μωρό μας θα έχει γίνει έφηβος. Κι όλα αυτά χωρίς να κάνουμε καθόλου παραχωρήσεις στην πρακτικότητα και κυρίως στην ασφάλεια που είναι σημαντική σε κάθε φάση της ζωής του παιδιού μας.

 

Έπιπλα που μεγαλώνουν μαζί με το παιδί:

 

Η συρταριέρα που αντέχει στο χρόνο…

 

Φυσικά και θα ξεκινούσα απ’ τη συρταριέρα! Είναι όμως πραγματικά ένα έπιπλο για το οποίο αξίζει να δώσουμε κάτι παραπάνω προκειμένου να είναι καλής ποιότητας και γερή κατασκευή. Σε αυτή την περίπτωση η βρεφική συρταριέρα μπορεί να αντέχει μια χαρά ακόμη κι όταν το κοριτσάκι μας θα είναι πια φοιτήτρια! Εκτός απ’ την καλή ποιότητα, θα παίξει ρόλο και το χρώμα ή το σχέδιο που θα επιλέξουμε – όσο πιο κλασικό και ουδέτερο τόσο το καλύτερο.

 

Μπορούμε να δώσουμε χρώμα και να κάνουμε πιο χαρούμενο το βρεφικό δωμάτιο με την κούνια του μωρού, που είναι ένα έπιπλο που απ’ τη φύση του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, και να διαλέξουμε μια απλή συρταριέρα στο χρώμα του ξύλου, με «καπάκι» επάνω που θα ανοίγει για να γίνει αλλαξιέρα για τα πρώτα χρόνια και θα διπλώνει για να γίνει ράφι αργότερα.

 

Αν, ωστόσο, έχουμε αγοράσει συρταριέρα με παιδικά σχέδια, όταν κάνουμε την αλλαγή του δωματίου σε παιδικό ή εφηβικό μπορούμε απλά να την ξύσουμε με χοντρό σμυριδόπανο για να φύγουν τα χρώματα και μετά να την περάσουμε μ’ ένα βερνίκι στο χρώμα που θέλουμε – ή να τη δώσουμε σ’ έναν μάστορα να κάνει αυτή τη δουλειά, το κόστος είναι σίγουρα μικρότερο απ’ την αγορά ενός καινούργιου επίπλου.


Χρηστικό tip: Όταν αγοράζετε τη συρταριέρα δώστε σημασία στο βάθος των συρταριών. Όσο το παιδί είναι μικρό θα χωράει όλα του τα ρουχαλάκια, καθώς όμως μεγαλώνει– και θα φορά όλο και μεγαλύτερα και πιο ογκώδη ρούχα- τόσο περισσότερο βάθος θα χρειάζεστε. Υπολογίστε πως ένα βάθος 13-15 εκατοστά είναι το ελάχιστο για να είναι πολλά χρόνια πρακτικό.

 

Sos στην ασφάλεια: Προτού καταλήξετε στη συρταριέρα που θα αγοράσετε κάνετε μια δοκιμή. Ανοίξτε όλα τα συρτάρια ταυτόχρονα και προσπαθήστε να την «τραβήξετε» προς τα μπροστά – σκεφτείτε πως έχει ανοίξει το μικρό σας τα συρτάρια για να τα εξερευνήσει και μετά να «κρεμάστηκε» απ’ το πάνω-πάνω για να δει καλύτερα το περιεχόμενό του. Αν η συρταριέρα δεν μένει σταθερά στη θέση της, μην την αγοράσετε – μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το παιδί σας.

 


«Η καλύτερη βιβλιοθήκη είναι η δική μου!»

 

Σ’ ένα βρεφικό δωμάτιο δεν χρειάζεται βιβλιοθήκη. Χρειάζονται όμως χώροι για να βάζετε τις πάνες, τα καλλυντικά του μωρού, την ενδοσυνεννόηση στη διάρκεια της ημέρας, να ταχτοποιείτε τα πρώτα του παιχνίδια – τα οποία θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο και θα χρειάζεστε περισσότερους χώρους αποθήκευσης. Και πολύ σύντομα το παιδάκι σας θα αποκτήσει τις πρώτες του κηρομπογιές, τα μπλοκ ζωγραφικής, επιτραπέζια, τα πρώτα του βιβλία. Όλα αυτά φυσικά μπορούν να τα βρουν θέση σε διάφορα μικροέπιπλα, τα οποία θα καταργείτε καθώς θα μεγαλώνει το παιδί σας.

 

Η άλλη λύση είναι να πάρετε απ’ την αρχή μια «πολυμορφική» βιβλιοθήκη με ράφια που μπορούν να αλλάζουν θέση. Έτσι στην αρχή θα δημιουργήσετε χώρους με μεγάλο ύψος για να βάζετε τα αξεσουάρ του παιδιού και τα παιχνίδια του και καθώς μεγαλώνει θα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε κανονική βιβλιοθήκη.

 

Sos στην ασφάλεια: Η βιβλιοθήκη, όπως και η συρταριέρα και όλα τα ψηλά έπιπλα στο παιδικό δωμάτιο, θα αποτελέσουν κάποια στιγμή πρόκληση για το παιδί που θα θελήσει να σκαρφαλώσει για να τα… κατακτήσει! Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουρες πως δεν υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσουν και να το πλακώσουν είναι να τα στερεώσετε με μεταλλικές «γωνίες» και ούπα στον τοίχο.

 


Κρεβάτι που μεγαλώνει μαζί με το μωρό…

 

Στην αγορά θα βρείτε πάρα πολλά σχέδια σε κούνιες, καλαθούνες ύπνου και κρεβατάκια για μωρά. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε προτού καταλήξετε είναι πόσα χρόνια –ή μήνες- θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Συνήθως οι βρεφικές κούνιες διαθέτουν μηχανισμό για να ανεβοκατεβαίνουν τα κάγκελα και το ύψος της βάσης του στρώματος, οπότε το κρεβατάκι αυτό θα είναι κατάλληλο για το μωρό σας για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια.

 

Αν θέλετε να το παρατείνετε τη ζωή του μέχρι να πάει το μικρό σας δημοτικό, ψάξτε κούνιες με λίγο μεγαλύτερο μήκος απ’ το συνηθισμένο, στις οποίες βγαίνουν τελείως τα πλαϊνά κάγκελα, η βάση του στρώματος κατεβαίνει χαμηλά και μετατρέπονται σε μικρού μεγέθους μονό κρεβάτι.

 

Sos στην ασφάλεια: Αν επιλέξτε να κοιμίζετε το νεογέννητο στην κούνια του και δεν χρησιμοποιήσετε καλαθούνα ή λίκνο, θυμηθείτε πως όταν το βάζετε για ύπνο τα ποδαράκια του θα πρέπει να πλησιάζουν πολύ κοντά στο προσκέφαλο. Αυτό σημαίνει πως στην αρχή δεν θα κοιμίζετε το μωρό στο κέντρο της κούνιας αλλά σε μια απ’ τις δύο άκρες.

 

Οι παιδίατροι συνιστούν αυτό τον τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «γλιστρήσει» το μωρό στον ύπνο του κάτω απ’ τα σκεπάσματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει καλά. Ενώ έχοντας τα ποδαράκια του είναι κοντά στο πάνω ή κάτω προσκέφαλο, όσο κι αν «παλεύει» το βράδυ, δεν θα μπορεί να κουκουλωθεί επικίνδυνα.


Παιχνιδόκουτο- τραπεζάκι…

 

Όσο θα μεγαλώνει το μωρό τόσο θα αυξάνονται και θα… πληθύνονται τα παιχνίδια του – τα οποία στις ηλικίες αυτές είναι ογκώδη. Ένα μεγάλο ξύλινο παιχνιδόκουτο – μπαούλο είναι μια πρακτική λύση για να τα ταχτοποιείτε και καθώς το παιδί μεγαλώνει το παιχνιδόκουτο το βοηθά να μάθει να συγυρίζει το δωμάτιό του. Στα επόμενα χρόνια το παιχνιδόκουτο μπορεί να γίνει το προσωπικό του «μπαούλο με τους θησαυρούς», ένας χώρος για τα προσωπικά του αντικείμενα και τα «μυστικά» του παιδιού ή ακόμη και χώρος αποθήκευσης των ασπρόρουχων!

 

Μπορούμε επίσης να μεταμορφώσουμε το μπαουλάκι σ’ ένα τραπεζάκι για το εφηβικό δωμάτιο, όπου με δυο τρία πουφ ή μαξιλάρες τριγύρω θα φιλοξενεί τα επιτραπέζια παιχνίδια ή τα σαντουιτσάκια και τα αναψυκτικά της παρέας. Ακόμη, το παιχνιδόκουτο μπορεί να αντικαταστήσει το κομοδίνο και να γίνει η ιδανική βάση για τα βιβλία και το πορτατίφ του παιδικού δωματίου.


Sos στην ασφάλεια: Τα παιδιά έχουν την τάση να εξερευνούν και οι μικροί και στενοί χώροι τούς εξάπτουν την περιέργεια. Προφυλάξτε τα απ’ τον κίνδυνο να παγιδευτούν –τα ίδια ή κάποιος φίλος τους- μέσα στο παιχνιδόκουτο αφαιρώντας εντελώς τυχόν κούμπωμα ή κλειδαριά. Το καπάκι πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερο και να ανοιγοκλείνει με ευκολία. Αν είναι από μασίφ ξύλο και είναι βαρύ, μπορείτε να βάλετε ένα ειδικό προστατευτικό –θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα βρεφικών ειδών- ώστε να μην κλείνει εντελώς για να μην «πιαστούν» κατά λάθος τα δαχτυλάκια του παιδιού.

 


Κόκκινο για παιχνίδι, γαλάζιο για χαλάρωση…

 

Το χρώμα και η απόχρωση που θα διαλέξουμε για να βάψουμε και να διακοσμήσουμε ένα δωμάτιο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την ενεργητικότητα του παιδιού! Ας αποκρυπτογραφήσουμε λοιπόν τις ιδιότητες των χρωμάτων και ας τις χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε – ειδικά για το παιδικό δωμάτιο!

Μπλε – πράσινο – μοβ της λεβάντας: Είναι τα χρώματα της χαλάρωσης και της ηρεμίας, γι’ αυτό και είναι ιδανικά για το παιδικό δωμάτιο! Συμβάλουν επίσης στον ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο. Ο συνδυασμός μιας ανοιχτής απόχρωσης στο μεγαλύτερο μέρος του δωματίου και μιας πιο έντονης σε ορισμένα στοιχεία, για παράδειγμα σ’ ένα δοκάρι, στο πλαίσιο της ντουλάπας, της πόρτας ή σε μία κολώνα, μπορούν να δώσουν την απαραίτητη «ένταση» που χρειάζεται ένα παιδί στο δωμάτιό του.

 

Λευκό – ροζ – ανοιχτό γαλάζιο: Είναι και τα τρία ουδέτερα και ξεκούραστα χρώματα και ιδανικά για το παιδικό δωμάτιο, αφού αποτελούν τον «καμβά» για να διακοσμήσουμε με πολύχρωμα στοιχεία και παιχνίδια το χώρο ώστε να υπάρχουν μικρές ζωηρές πινελιές! Το λευκό είναι το χρώμα που δείχνει ένα χώρο μεγαλύτερο οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φωτίσουμε και να δώσουμε την αίσθηση του χώρου σ’ ένα μικρό παιδικό δωμάτιο.

Πορτοκαλί - κίτρινο: Όλα τα θερμά χρώματα, όπως το ανοιχτό πορτοκαλί και το ζεστό κίτρινο του κρόκου, γλυκαίνουν και «ζεσταίνουν» το δωμάτιο. Στους τοίχους, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα χρώματα μ’ ένα πιο ουδέτερο –να βάψουμε, για παράδειγμα, μπεζ ή ανοιχτό κίτρινο του λεμονιού τους τρεις τοίχους του δωματίου κι ένα πιο έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί τον τέταρτο- ή να δώσουμε χρώμα και ζεστασιά στο δωμάτιο βάφοντας πορτοκαλί τις πόρτες της ντουλάπας.

Κόκκινο – έντονο πορτοκαλί: τα χρώματα αυτά είναι το «κλειδί» της ενέργειας. Είναι όμως χρώματα κουραστικά και διεγερτικά σε μεγάλες επιφάνειες, οπότε δύσκολα θα τα επιλέξουμε για τους τοίχους. Στο παιδικό δωμάτιο μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινα διακοσμητικά στοιχεία –όπως μαξιλαράκια, ένα ράφι, μια φάσα στον τοίχο αν είναι βαμμένος σε ουδέτερο χρώμα, λούτρινα ζωάκια- για να δημιουργήσουμε πινελιές ζωντάνιας και να διεγείρουμε τη φαντασία και την εξερευνητική διάθεση του μωρού.

 

Tips: Βάψτε με πλαστικό χρώμα ένα ή δυο φύλλα από τη ντουλάπα του και παραχωρήστε τα στο εφηβάκι σας. Εκεί θα μπορεί να κολλήσει ότι θέλει, να γράψει, να ζωγραφίσει ή να του αφήνουν μηνύματα οι φίλοι του που έρχονται στο σπίτι!

Όταν βάφουμε το σπίτι καλό είναι να λείπουν τα παιδιά μια δυο μέρες μέχρι να εξασθενίσει εντελώς η μυρωδιά της μπογιάς, ακόμη κι αν τα χρώματα που έχετε επιλέξει είναι οικολογικά και δεν μυρίζουν πολύ. Την πιο έντονη μυρωδιά την έχει η λαδομπογιά με την οποία βάφουμε συνήθως τις πόρτες και τις ντουλάπες. Η εποχή αυτή είναι ιδανική για βάψιμο αφού έχει αρκετή ζέστη και αφήνοντας ανοιχτά τα δωμάτια μια δυο μέρες θα στεγνώσει γρήγορα το χρώμα και δεν θα μυρίζει.

 

 

Παιχνίδι με το χρώμα

 

Αν το παιδί σας είναι πιο μεγάλο μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση του δωματίου του! Διαλέξτε μαζί το βασικό χρώμα για τους τοίχους και αγοράστε μισό ή ένα επιπλέον κιλό μπογιάς μερικούς τόνους πιο σκούρο από το πρώτο. Βάψτε τον τοίχο με την ανοιχτότερη απόχρωση και αφήστε να στεγνώσει καλά. Τώρα έρχεται η σειρά του μικρού καλλιτέχνη.

 

Ένα απλό σφουγγάρι μπάνιου είναι αρκετό για να δημιουργήσετε ένα πιο «προσωπικό» στυλ στο δωμάτιο. Βουτώντας το σφουγγάρι στο χρώμα και στη συνέχεια περνώντας το τομποναριστά στον τοίχο θα έχετε ένα πρωτότυπο και …άκρως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα! Το μυστικό για να μην «τρέξει» η μπογιά είναι να βάζετε πολύ λίγο χρώμα στο σφουγγάρι κάθε φορά.

 


Ανακαλύψτε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR