counter

Τα 5 σημάδια της αλλεργίας

Τα 5 σημάδια της αλλεργίας
Τα 5 σημάδια της αλλεργίας

Τα 5 σημάδια της αλλεργίας

Το πρόβλημα με τις αλλεργίες στην παιδική ηλικία είναι ότι μερικές φορές δεν αναγνωρίζονται εύκολα ή ότι μπερδεύουμε τα συμπτώματά τους με άλλες ασθένειες.  Τόσο για να τις προλάβουμε όμως, όσο και για να τις αντιμετωπίσουμε σωστά, είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που συνδέονται με τις αλλεργίες.

 

 

Κοκκινίλα με φαγούρα…

 

Τα ύποπτα σημάδια: Το παιδί παρουσιάζει δερματικά εξανθήματα που είναι κοκκινωπά, μικρότερα ή και παρόμοια με το τσίμπημα κουνουπιού ή ακόμα και μεγάλα σαν «πετάλες».

 

Αν οι δερματικές βλάβες συνοδεύονται από φαγούρα και εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία στο πρόσωπο ή στο σώμα, αυτό αποτελεί ένδειξη αλλεργίας.

 

Τι μπορεί να είναι: Ατοπική δερματίτιδα που αφορά το 10% των παιδιών και είναι σημάδι αλλεργίας. Μπορεί να εμφανιστεί στα βρέφη το πρώτο χρόνο ζωής, όμως συνήθως στις μισές περιπτώσεις εξαφανίζεται όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των τριών ετών. Από τα μωρά που έχουν έκζεμα μόνο το 10% αυτών θα συνεχίσει να έχει πρόβλημα μετά  τα 14.

 

Τι πρέπει να κάνουμε: Δεν είναι τόσο εύκολο να ανακαλύψουμε τι προκαλεί αλλεργία στο παιδί γιατί μπορεί να ευθύνονται ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες. Αυτό όμως που μπορεί να βοηθήσει είναι η χρήση κατάλληλων ενυδατικών σκευασμάτων, να κάνουμε μπάνιο το παιδί με υποκατάστατο σαπουνιού, πάντα με χλιαρό προς δροσερό νερό, να το ντύνουμε με βαμβακερά φαρδιά ρούχα και να φροντίζουμε να είναι βαμβακερά όλα τα υφάσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή το δέρμα του παιδιού π.χ. παπλωματοθήκη.

 

Επίσης η θερμοκρασία στο χώρο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18 βαθμούς. Ένα καλό μέτρο πρόληψης για την ατοπική δερματίτιδα είναι ο θηλασμός αφού οι μελέτες δείχνουν ότι αν θηλάσει η μητέρα τους τρεις πρώτους μήνες μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ατοπικής δερματίτιδας. Επίσης θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει το παιδί.

 

 

Περίεργος βήχας…

 

Τι μπορεί να είναι: Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις άσθματος. Χαρακτηριστικό του αλλεργικού άσθματος είναι ότι συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται εποχικά π.χ. την άνοιξη. Εκτός όμως από τη γύρη και διάφοροι άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν ένα αλλεργικό άσθμα όπως τα ακάρεα της σκόνης, η τρίχα των κατοικίδιων, η υγρασία. 

 

Τι πρέπει να κάνουμε: Πρώτη μας κίνηση είναι να ενημερώσουμε για τα ύποπτα συμπτώματα τον παιδίατρο ή τον αλλεργιολόγο. Εκείνος πιθανόν να συστήσει ειδικές εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση κι εφόσον χρειάζεται να ξεκινήσει η σωστή θεραπεία για τη ρύθμιση του άσθματος.

 

Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε να έχουμε στο σπίτι και ιδιαίτερα στο δωμάτιο του παιδιού μοκέτες ή βαριά χαλιά. Επίσης, να προτιμάμε τα υφάσματα επιπλώσεων να είναι βαμβακερά και αποσπώμενα ώστε να πλένονται και να τινάζονται πιο συχνά, να σκουπίζουμε το χώρο τακτικά με την ηλεκτρινή σκούπα και τις επιφάνειες με υγρό πανί. Αν υπάρχουν κατοικίδια προτιμούμε να μην μπαίνουν  μέσα στο χώρο του σπιτιού και ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο του παιδιού.

 

Καλό είναι επίσης να αποσύρουμε λούτρινα και υφασμάτινα παιχνίδια από το δωμάτιο του παιδιού ή να έστω να τα πλένουμε συχνά σε μεγάλη θερμοκρασία. Μην ξεχνάμε επίσης να κάνουμε συντήρηση του κλιματιστικού πριν το θέσουμε σε λειτουργία και να ανοίγουμε συχνά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας όταν το χρησιμοποιούμε.

 

Επίσης απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα στους χώρους που μεγαλώνει το παιδί καθώς ο καπνός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα μιας αναπνευστικής αλλεργίας. Κάτι που επίσης μπορεί να βοηθήσει είναι να φροντίσουμε το παιδί να κάνει πολλά μπάνια στη θάλασσα το καλοκαίρι.

 

 

Ασταμάτητα «αψού»…

 

Τα ύποπτα σημάδια: Συχνό φτάρνισμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη, κόκκινα μάτια που κατά κανόνα εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες εποχές του  χρόνου ή μετά από επαφή με άλλα αλλεργιογόνα όπως σκόνη, επιθήλια ζώων κ.ά.

 

Τι μπορεί να είναι: Αλλεργική ρινίτιδα. Είναι το συνάχι που δεν συνοδεύεται από άλλα σημάδια ίωσης π.χ. πυρετό. Στην αλλεργική ρινίτιδα οι εκκρίσεις είναι συνήθως διαυγείς και το συνάχι κρατάει περισσότερο απ’ ότι  σε μια απλή ίωση.

 

Τι πρέπει να κάνουμε: Παρόλο που δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν οι πιθανοί ένοχοι, αν υποψιαζόμαστε ότι το παιδί μας πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, φροντίζουμε να ενημερώσουμε τον παιδίατρο και να επισκεφτούμε τον αλλεργιολόγο για να του χορηγήσει την αναγκαία θεραπεία και βέβαια να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος ώστε να μάθουμε σε τι είναι αλλεργικό το παιδί μας. Γενικά τα μέτρα πρόληψης που αναφέρονται πιο πάνω για το αλλεργικό άσθμα μπορούν να βοηθήσουν.

 

Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε να βγαίνει το παιδί έξω γύρω στις 10-12 το πρωί και αργά το απόγευμα που τα αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα είναι σε υψηλά επίπεδα

 

 

Ερεθισμένα μάτια…

 

Τα ύποπτα σημάδια: Κοκκίνισμα στα βλέφαρα και στο άσπρο του ματιού, μάτια που δακρύζουν, το παιδί τρίβει συχνά τα μάτια του. 

 

Τι μπορεί να είναι: Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια αλλεργικής επιπεφυκίτιδας η οποία συνήθως εκδηλώνεται εποχικά μετά την έκθεση του παιδιού σε σκόνη, παιχνίδι έξω στη φύση ή λόγω της ανθοφορίας κάποιων φυτών σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

 

Τι πρέπει να κάνουμε: Να επισκεφτούμε αμέσως τον ειδικό για να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για το παιδί. Επίσης βοηθούν οι κομπρέσες με δροσερό νερό (όχι χαμομήλι). Αν το παιδί έχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα αποφεύγουμε τις βόλτες όταν φυσάει ενώ στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο φροντίζουμε τα τζάμια να είναι κλειστά προτιμώντας όταν έχει ζέστη να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό. Αν ξέρουμε ότι το παιδί έχει ευαίσθητα μάτια καλό είναι να φοράει γυαλιά ηλίου όταν βγαίνει έξω. Επίσης φροντίζουμε να έχουμε πάντα  στην τσάντα μας υγρά μαντιλάκια ή  ένα μπουκάλι νερό για να ξεπλένουμε τα χέρια του παιδιού αμέσως μετά το παιχνίδι στο χορτάρι ή στο χώμα.

 

 

Συμπτώματα μετά το φαγητό…

 

Τα ύποπτα σημάδια: Εμετός, διάρροια, πονόκοιλος μετά την κατανάλωση τροφής. Συνήθως τα συμπτώματα που σχετίζονται με τροφική αλλεργία εμφανίζονται γρήγορα δηλαδή μισή έως δύο ώρες μετά το φαγητό. Η τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί όμως και με δερματικά εξανθήματα ή αναπνευστική δυσχέρεια.

 

Τι μπορεί να είναι: Στα βρέφη επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμα ανώριμο, αλλεργία μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και οι πρώτες τροφές με τις οποίες τρέφονται όπως το γάλα, τα αυγά, τα δημητριακά, τα φρούτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί που εκδήλωσε αλλεργία σε κάποιες τροφές θα είναι για πάντα αλλεργικό σε αυτές χωρίς όμως και να αποκλείεται εντελώς αυτό το ενδεχόμενο. Συνήθως πάντως μεγαλώνοντας το παιδί μπορεί να ξεπεράσει την αλλεργία που είχε εκδηλώσει παλαιότερα σε μια τροφή.

 

Τι πρέπει να κάνουμε: Κρατάμε ένα ημερολόγιο όπου σημειώνουμε τα τρόφιμα που έχουμε διαπιστώσει ότι ευθύνονται για τα δυσάρεστα συμπτώματα. Αν το μωρό είναι στη φάση απογαλακτισμού είναι σημαντικό να εισάγουμε σταδιακά τις τροφές στο διαιτολόγιό του.

 

Δηλαδή να φροντίζουμε να υπάρχει χρονική απόσταση στην εισαγωγή της μίας τροφής από την άλλη έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε πιο εύκολα την τροφή που πιθανόν προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας στο παιδί και να την εξαιρέσουμε από το διαιτολόγιο του μετά από συνεννόηση με τον ειδικό. Αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό αλλεργιών συζητάμε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο να καθυστερήσουμε να εισάγουμε στο διαιτολόγιό του τροφές όπως το αβγό, το αγελαδινό γάλα, το ψάρι, κάποια φρούτα όπως π.χ. φράουλες.

 

 

Για όλα φταίνε τα γονίδια…

 

Το οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας είναι από τις πιο σημαντικές ενδείξεις ότι το παιδί μας μπορεί να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του αλλεργία. Είναι πιο πιθανό αυτό να συμβεί αν ο ένας από τους δύο γονείς και κυρίως η μητέρα πάσχει από κάποια αλλεργία. Η πιθανότητα διπλασιάζεται αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι το παιδί θα εκδηλώσει την ίδια αλλεργία με τους γονείς του.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR