counter

Κοίτα πώς μεγάλωσε!

Κοίτα πώς μεγάλωσε!
Κοίτα πώς μεγάλωσε!

Κοίτα πώς μεγάλωσε!

Από τη γέννηση, κατέχοντας την αποκλειστικότητα και από τους 6 μήνες μαζί με τις στέρεες τροφές, το γάλα προσφέρει απλόχερα στο παιδί μας τα σπουδαία δώρα του.

 

Τόσο το αναντικατάστατο μητρικό γάλα όσο και εκείνο του εμπορίου, «φροντίζουν» για την σωστή του ανάπτυξη σε όλες τις περιόδους της ζωής του σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της καθεμιάς -από την βρεφική και την παιδική μέχρι την εφηβική.    

 

 

Το γάλα και τα μυστικά του!

 

Ειδικά όμως τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας, το γάλα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του αφού «κρύβει» μέσα του πολύτιμα στοιχεία που το βοηθούν να μεγαλώνει σωστά:

 

 

«Χτίζει» γερό σκελετό…

 

Το μυστικό κρύβεται: Στη βιταμίνη D και στο ασβέστιο. Εκτός όμως από γερά οστά, η βιταμίνη D και το ασβέστιο βοηθούν και στη σωστή εξέλιξη της οδοντοφυΐας και στην πήξη του αίματος. Επίσης, πρέπει να πούμε πως το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή συνεργασία εγκεφάλου-μυών αλλά και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

 

Ενισχύει την υγεία και τη μάθηση…

 

Το μυστικό κρύβεται: Στις βιταμίνες Α, C και σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α η οποία ενισχύει την όραση, την άμυνα του οργανισμού και την υγεία του δέρματος, σε βιταμίνη C, απαραίτητη για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη των ιστών καθώς επίσης και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

Στόχος των τελευταίων είναι η καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος αλλά και ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β προστατεύουν το μικρό μας από ορισμένες αναιμίες, του χαρίζουν ενέργεια ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τις διαδικασίες της μάθησης και απομνημόνευσης.  

 

 

Διαμορφώνει και δυναμώνει τους μύες…

 

Το μυστικό κρύβεται: Στις πρωτεΐνες οι οποίες εκτός από… τη στενή σχέση τους με τους μύες, βοηθούν και στη σωστή λειτουργία του παιδικού οργανισμού, ενισχύουν τη φυσική άμυνά του και φροντίζουν για την σωστή πίεση του αίματος. Επιπλέον, τα πεπτίδια που περιέχονται σε κάποιες από αυτές, έχουν τη δύναμη να ηρεμούν το μικρό μας.

 

 

Βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου…

 

Το μυστικό κρύβεται: Στη γαλακτόζη, προϊόν της διάσπασης της λακτόζης, του μόνου σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα. Επίσης, η γαλακτόζη παίζει σπουδαίο ρόλο -σε συνδυασμό πάντα με την βιταμίνη D- στην απορρόφηση του ασβεστίου ενώ το γαλακτικό οξύ που προκύπτει από την παραπάνω διάσπαση, συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 

 

Πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό μου;

 

Την απάντηση θα μας τη δώσει ο παιδίατρος αφού λάβει υπόψη του διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα αν γεννήθηκε πρόωρα, το βάρος του και την γενικότερη πορεία της ανάπτυξής του.

 

Σε γενικές γραμμές πάντως η μέση ποσότητα γάλακτος που έχει ανάγκη ένα φυσιολογικό παιδί ανά γεύμα είναι:

 

  • Μέχρι 2 εβδομάδων: 60 - 90ml ανά γεύμα.

 

  • Μέχρι 2 μηνών: 120 - 150ml ανά γεύμα.

 

  • Μέχρι 3 μηνών: 150 - 180ml ανά γεύμα.

 

  • Μέχρι 4 μηνών: 180 - 210ml ανά γεύμα.

 

  • Μέχρι 12 μηνών: 210 – 240ml ανά γεύμα.

 

  • Μέχρι 5 ετών: 500ml την ημέρα.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR