counter

Η ανάγκη για επιδόρπιο!

Η ανάγκη για επιδόρπιο!
Η ανάγκη για επιδόρπιο!

Η ανάγκη για επιδόρπιο!

«Μου αρέσουν τα γλυκά και γι αυτό δεν μπορώ να κάνω δίαιτα» ή και αντίστροφα: «Θέλω να κάνω δίαιτα αλλά μου αρέσουν τα γλυκά» είναι δύο εκφράσεις που λέγονται πολύ συχνά από άτομα που τους απασχολεί το σωματικό τους βάρος!

 

Ωστόσο, όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η έκφραση αυτή αποτελεί έναν από τους δεκάδες διατροφικούς μύθους. Στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του!

 

Επιπλέον, τα γλυκά μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα κατανάλωσης.

Είναι γνωστό πως τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητεςσυνδέεται με την πρόκληση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών.

 

Από την άλλη όμως και η αποχή από την κατανάλωση γλυκών, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία.

 

Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών και επιδορπίων. Με τον όρο αυτό εννοούνται οι επιλογές γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει η βιομηχανία τροφίμων παρέχοντας στην αγορά σειρές επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, οι οποίες περιέχουν γλυκαντικά (π.χ. σουκραλόζη), τα οποία είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. 

Έτσι, τα επιδόρπια αυτά διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για αυτούς που ακολουθούν μία δίαιτα αδυνατίσματος και ταυτόχρονα επιθυμούν να απολαμβάνουν το γλυκό τους. 

 

Επιπλέον,άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή αυτά που παρουσιάζουν διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης (ινσουλινοαντίσταση ή δυσανοχή στη γλυκόζη), μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη συγκεκριμένη καινοτομία της βιομηχανίας τροφίμων. Ο λόγος είναι πως οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 

Επιπλέον, τα επιδόρπια αυτά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν αφ΄ ενός την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και αφ΄ ετέρου συμβάλλουν στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

Με απλά λόγια ο συνδυασμός των«μη θερμιδογόνων» γλυκαντικών με τις φυτικές ίνες αποδίδει ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλο ιδίως για άτομα που προσέχουν το σάκχαρό τους αλλά και γι αυτά που επιθυμούν τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού τους βάρους. 

Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν! Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή. 



Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr.

Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR