counter

Όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι των ονείρων σου

Όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι των ονείρων σου
Όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι των ονείρων σου

Όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι των ονείρων σου

Περιμένουμε με αγωνία τη στιγμή που το τεστ εγκυμοσύνης θα βγει θετικό, σχεδιάζουμε στο μυαλό μας όλα όσα θα κάνουμε στη διάρκειά της για εμάς και το μωρό που έρχεται, έχουμε ήδη διαλέξει τα πιο όμορφα ρούχα εγκυμοσύνης και διαπιστώνουμε στην πορεία πως υπάρχουν προβλήματα που σαμποτάρουν την καλή μας διάθεση και όλα τα σχέδια που έχουμε προγραμματίσει. Έχετε κάθε λόγο να εκνευριστείτε, να θυμώσετε, να στεναχωρηθείτε όταν κάτι δεν πάει καλά ή όπως το είχατε σχεδιάσει, μην ξεχνάτε όμως πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν και πως δεν είναι δικό σας λάθος.

 


Εγώ και το μαύρο μου σύννεφο…

 

Οι εναλλαγές στη διάθεση είναι πολύ συνηθισμένες αυτή την περίοδο και στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν να κάνουν με το πάρτι των ορμονών μέσα στο σώμα σας. Αντί να πετάτε στα σύννεφα, κλαίτε, έχετε νεύρα, δεν έχετε διάθεση για τίποτε, σας κατακλύζουν άγχη και φοβίες.

 

 

Γιατί συμβαίνει αυτό…

 

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή σας, είναι φυσιολογικό οι αυξημένες ευθύνες και η τεράστια αλλαγή που θα έρθει στη ζωή σας με τη γέννηση του μωρού να σας δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα. Θα γίνω καλή μητέρα, θα μπορώ να φροντίζω σωστά το μωρό μου, πώς θα αλλάξει η ζωή μου τώρα που δεν θα μπορώ να βγαίνω και να είμαι ανεξάρτητη όσο πριν, πώς θα είναι η σχέση με τον άντρα μου, τι θα γίνει με τη δουλειά, να συνεχίσω ή να σταματήσω για να μεγαλώσω το παιδί μου; Αυτοί και ακόμα περισσότεροι είναι συνηθισμένοι προβληματισμοί που συνειδητά ή μη μπορεί να σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος.

 

 

Κάντε τη ζωή σας καλύτερη…

Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να βγάλετε από μέσα σας όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας συζητώντας τα με μια φίλη σας, με τη μητέρα ή το σύντροφό σας, με τη μαία ή το γυναικολόγο σας. Αν μια φιλική συμβουλή και ένας πρόθυμος ακροατής νιώθετε πως δεν σας αρκούν, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μιλώντας ανοιχτά για τους φόβους και τη διάθεσή σας θα διαπιστώσετε πόσο συνηθισμένα είναι αυτά τα συναισθήματα στις εγκύους και τις νέες μητέρες.

 


Κουνάει το καράβι…

 

Νιώθετε πως βρίσκεστε μέσα σε ένα καράβι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, δεν έχετε διάθεση για φαγητό και μόλις βάλετε κάτι στο στόμα σας κατευθείαν κάνετε εμετό.

 

 

Γιατί συμβαίνει αυτό

 

Η ναυτία και η τάση για εμετό είναι τα πιο χαρακτηριστικά ίσως συμπτώματα των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης και σχετίζονται με την αύξηση της γοναδοτροπίνης, της ορμόνης που διατηρεί την εγκυμοσύνη, αλλά και των άλλων ορμονών στον οργανισμό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοχλήσεις αυτές είναι ήπιες και διαρκούν μέχρι τον τέταρτο μήνα. Σε κάποιες γυναίκες ωστόσο μπορεί να είναι πολύ έντονα τα συμπτώματα, τόσο που να χρειαστεί ιατρική βοήθεια για την αναπλήρωση υγρών και τη λήψη θρεπτικών συστατικών ή να διαρκέσουν ακόμα και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

 

 

Κάντε τη ζωή σας καλύτερη:

 

  • Υιοθετήστε τη συνήθεια να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και αποφεύγετε να αφήνετε άδειο το στομάχι σας γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία.

  • Αν υποφέρετε από πιο έντονη ναυτία το πρωί, βοηθάει επίσης να έχετε μερικές φρυγανιές ή κράκερ δίπλα στο κρεβάτι σας και να τρώτε χωρίς βιασύνη πριν σηκωθείτε.

  • Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά των φαγητών δοκιμάστε να τα τρώτε κρύα, από το ψυγείο.

  • Προσπαθείτε να πίνετε υγρά στη διάρκεια της ημέρας, αλλά μικρές ποσότητες κάθε φορά για να μην κάνετε εμετό.

  • Αν κάνετε πολλούς εμετούς και δεν μπορείτε να φάτε εξαιτίας της ναυτίας, συζητήστε το με το γυναικολόγο σας ο οποίος θα μπορεί να σας προτείνει κάποια ασφαλή φαρμακευτική αγωγή που θα σας βοηθήσει.

  • Μην ανησυχείτε για το μωρό σας. Παρά την ταλαιπωρία και την εξάντληση που προκαλούν σε εσάς αυτά τα συμπτώματα, το μωρό σας μεγαλώνει με ασφάλεια χωρίς να επηρεάζεται.

 


Εννιά μήνες στο κρεβάτι…

Ποιες βόλτες με φίλες στα μαγαζιά, ποιες τελευταίες εξόδοι με το σύντροφό σας, ποιες εκδρομές και ταξιδάκια… ο γιατρός σύστησε να μείνετε στο κρεβάτι για κάποιο διάστημα (μερικές εβδομάδες, μήνες ή μέχρι τον τοκετό) και τα έχετε βάψει μαύρα αφού η εγκυμοσύνη σας δεν είναι σίγουρα όπως την είχατε φανταστεί.

 


Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Κατ’ αρχήν να θυμάστε πως δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία έγκυος που περνά αυτή τη δοκιμασία. Πολλές γυναίκες χρειάζεται να μείνουν για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα στο κρεβάτι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Προσπαθήστε να μην την αφήσετε να σας χαλάσει το κέφι, σκεφτείτε μόνο πόσο πολύ θα επιθυμήσετε το κρεβάτι σας τους μήνες που θα ακολουθήσουν μετά τη γέννηση του μωρού σας και ξεκουραστείτε τώρα που μπορείτε!

 

Όσο για τους λόγους που οδηγούν στην παραμονή στο κρεβάτι είναι διάφοροι, σχετίζονται όμως όλοι με την απειλή μιας αποβολής ή πρόωρου τοκετού, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, (εξαιτίας π.χ. ενός πρόδρομου πλακούντα ή αποκόλλησής του, σε αιμορραγίες ή πρόωρες ωδίνες.)

 


Κάνετε τη ζωή σας καλύτερη:

 

  • Εκμεταλλευτείτε τον άφθονο χρόνο για ασχοληθείτε με πράγματα τα οποία δεν προλαβαίνατε στην ένταση της καθημερινότητας. Διαβάστε τα αγαπημένα σας βιβλία, ταχτοποιήστε τα άλμπουμ και τις φωτογραφίες σας.

 

  • Ζητήστε τη συμπαράσταση των φίλων σας. Καλέστε τους για να δείτε ταινίες, να παίξετε επιτραπέζια ή απλά για να σας κάνουν παρέα.

 

  • Ξεφυλλίστε καταλόγους με μωρουδιακά και είδη διακόσμησης του παιδικού δωματίου και διαλέξτε την προίκα του μωρού σας.

 

  • Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του διαδικτύου για να κάνετε αγορές και να διαβάσετε άρθρα σχετικά με τα μωρά και την ανατροφή τους.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR